Ukusno ljetno jelo: NJOKE SA TIKVICAMA

Kada je ljeto i nesnosne su vrućine iz dana u dan, poslednje što nam pada na pamet je da provodimo duže od pola sata u kuhinji. Zato pribjegavamo receptima koji iziskuju minimalno vrjeme pripreme. Sreća je da je ljeto doba kada je dostupno pregršt svježeg voća i povrća, koje se može iskoristiti na nebrojeno mnogo načina.

Jedna od takvih namirnica su tikvice, sinonim za ljeto. Većina ljudi obožava da ih jede na razne načine, a jedan od brzih, lakih i zasitnih obroka sa tikvicama u glavnoj ulozi jeste upravo ovo jelo.

Sastojci: 1 kg njoka, 2 velike tikvice, 500 ml pavlake za kuhanje, ulje za pripremu jela, so, biber, bosiljak, 4 kašike parmezana, sjeckani peršun za dekoraciju

Priprema:
Tikvicu izrendajte ili isijecite na tanje dijelove, posolite i ostavite sa strane da odstoji. Poslije nekog vremena ocijedite višak vode i stavite tikvice u zagrijanu tavu sa malo ulja. Dinstajte ih nekoliko minuta, potom dodajte pavlaku za kuhanje i začine po ukusu i dinstajte do željene gustine.

Vodite računa da ne presolite i da ne prekuhate sos – trebalo bi da ostane tečan kako bi ga njoke upile.

U odvojenoj posudi skuhajte njoke po upustvu sa pakovanja i sjedinite sa sosom od tikvica. Prije služenja njoke pospite parmezanom ili drugim sirom po ukusu i sjeckanim peršunom.

error: Content is protected !!