UKUSNO JELO OD RIŽE, POVRĆA I PILETINE: MAGLUBU (PREVRNUTA)

Ovo je receptura Mohammada Mosleha, palestinskog studenta u Tuzli. Kaže da se ovo jelo često priprema za vrijeme ramazana u Palestini

POTREBNO ZA 4 OSOBE: 4 bataka (ili 300 g teletine), 200 g riže srednjeg zrna, 1 patlidžan, 1/2 manje glavice karfiola, 1 veća mrkva, 2 paradajza, 1 glavica crvenog luka, 2-3 čehne bijelog luka, maslinovo ulje, so, mljeveni kim, začini po želji, 100 g badema. peršun

Batake skuhajte i zadržite vodu u kojoj su se kuhali. Vodu posolite po želji. Začine možete dodati u samu vodu, a možete ih posipati i kada budete slagali slojeve, po vašoj želji.

Rižu operite. Karfiol podijelite na manje cvjetove, mrkvu izrežite na malo deblje kolutove i propržite na maslinovom ulju da bude napola gotovo. Patlidžan izrežite na deblje kriške i također ga propržite na maslinovom ulju, pa ga stavite na papirni ubrus da upije višak ulja

Crveni luk izrežite na kolutove i prodinstajte da se karamelizira. Ako ne volite crveni luk, ovaj dio možete izbjeći. Izrežite paradajz na kriške i stavite ga na dno šerpe koja je iste širine u svim dijelovima i ima debelo dno.

Isjeckajte bijeli luk na kriškice i dodajte ga po paradajzu.Pospite sa malo riže.

Dodajte sloj od patlidžana, pospite sa malo riže, pa onda batake, ponovite postupak s rižom, pa sloj od karfiola i mrkve i opet pospite rižom.

Kada ste sve poredali u šerpu, zalijte vodom u kojoj ste kuhali batake. Voda treba da prekrije sve sastojke i da bude oko 2-3 cm iznad površine riže. Ako neamte dovoljno vode od bataka, slobono dodajte obične vode.

Stavite da se kuha na jaču vatru. Čim prokuha, smanjite temperaturu i poklopite.Potrebno je otprilike 25-30 minuta, tj. onoliko koliko je potrebno riži da se skuha, obzirom da su svi sastojci osim nje napola gotovi.

Pred kraj zabodite dugu čačkalicu u smjesu uz sami zid šerpe i pogledajte je li sva voda isparila. Ako još ima vode a riža je gotova, podignite poklopac i pustite još malo na vatri da ispari višak vode.

Uzmite veću tepsiju i njome poklopite šerpu. Okrenite je naopako, i kuckajte po dnu šerpe da sav sadržaj izađe iz nje. Lagano podignite šerpu i dobićete prevrnutu (arapski: maqluba).

Bademe popržite na tavi bez ulja i pospite ih odozgo. Također, lijepo je posuti peršunom.

TREBATE ZNATI I SLIJEDEĆE:

Ovo jelo se zove “prevrnuta” i trebalo bi da ostane u obliku torte kada se prevrne. Međutim, ako vam se raspadne, uopće nemojte žaliti jer je to sasvim normalno. Ako svi sastojci ne ispadnu iz šerpe slobodno ih izvadite i poredajte ih po jelu. Obično se paradajz zalijepi. To je normalno.

Jelo se pravi sa bijelom rižom i to je dio koji bi bilo bolje zamijeniti integralnom rižom, s tim da se ona kuha puno duže i bilo bi teško uskladiti vrijeme kuhanja svih sastojaka. Obzirom da svi sastojci jelu daju dobar okus, nemojte pretjerivati sa začinima.

Mohammad Mosleh

 

Komentari

komentara