Ukusno i zdravo: Slagana pita od kopriva

Sastojci: ½ kg kore za pitu, 400 g sira (stariji), 4 kom jaja, 250 ml kisele pavlake, 1 kg kopriva,1 kašičica soli. Ostali materijal: 50 ml ulja, 50 ml vode, 50 g sira, 100 ml kisele pavlake i 1 jaje

Koprive očistiti, oprati, u slanoj vodi blanširati, poklopiti i ostaviti 10 min da stoje.
Koprive iz vode izvaditi, staviti na cjediljku i ostaviti da se voda iz njih ocijedi.
Sitno ih isjeckati, pomiješati sa izmrvljenim sirom, kiselom pavlakom (250 ml), umućenim
jajima i posoliti. Masu izjednačiti i ravnomerno nanositi na površinu svake kore premazane mješavinom ulja i vode. Spojiti dijagonalno krajeve kore, zatim skupiti – zgužvati, okrenuti zgužvani dio i staviti ga u tepsiju podmazanu uljem (malo).

Postupak ponoviti na isti način sa ostalijm korama tj. dok ima mjesta u tepsiji i
materijala. Tako pripremljenu pitu gužvaru staviti da se peče. Peći na 200°C oko 10 min.,
smanjiti temperaturu na 180°C i nastaviti s pečenjem još 25-30 min. u zavisnosti od
šporeta.

Na 10 min. prije nego što je pita gotova, preliti je mješavinom umućenog jajeta,
izdrobljenog sira i kisele pavlake (ostali materijal).

Vruću pitu pokriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti malo da se prohladi.

 

Komentari

komentara

error: Content is protected !!