Ukusno i zdravo sirće od nara, savršen preliv za salatu

Savršena promjena u vašem kulinarskom putovanju može biti sirće od nara koje ima slatkast i pun ukus i dosadne salate možete dovesti do pravih uživanja za sva čula.


Nar je odličan izvor vitamina B5, kalijuma, prirodnih fenola poput elagitanina i flavonoida. Savršen je izvor vitamina C i odličan je u prevenciji osteoporoze. Odlično utiče i na bolje raspoloženje jer sadrži fitohemikalije koje podstiču lučenje serotonina. Savršena promjena u vašem kulinarskom putovanju može biti sirće od nara koje ima slatkast i pun ukus i dosadne salate možete dovesti do pravih uživanja za sva čula.

Sirće od nara možete lako napraviti i sami: 2 nara oljuštite i očistite, pa bobice izmjerite i prelijte sa jednakom kolčinom jabukovog sirćeta. Dodajte kašičicu šećera. Ostavite na tamnom mjestu 6 nedelja, pa procijedite i hermetički zatvorite.

Napomena: odstranite bijeli deo na bobicama ako ga ima i pažljivo odaberite samo zdrava zrna.

Prijedlog recepta za salatu:

Skuhajte kinou koju ste prethodno dobro oprali i dodajte joj malo crnog pasulja. Kada se kinoa i pasulj malo prohlade dodajte fino nasjeckanu glavicu crvenog luka, peršuna i korijandera. Prelijte tahinijem i balzamikom od nara i uživajte u potpuno novom doživljaju.