Ukusno i zdravo: POGAČICE SA JAGODAMA

Pogačice sa jagodama prave se, vjerovali ili ne, vijekovima

POTREBNI SASTOJCI: 250 gr brašna, 1 kesica praška za pecivo, 1 kašika kristal-šećera, 100 gr putera, 50 ml pavlake za šlag, 50 ml mlijeka, 1/2 kesice vanilin šećera, 800 gr jagoda, 50 gr kristal šećera,
POTREBNO ZA PRELIV: 100 ml pavlake za šlag, 1/2 kesice vanilin šećera
Izmiješajte sve suhe sastojke i prosijte ih. Dodajte hladan puter isjeckan na kockice i izmiješajte sve prstima tako da dobijete mrvice.
Izmiješajte mlijeko, tečnu pavlaku i vanil-šećer pa sipajte u mješavinu s brašnom.

Sve izmiješajte varjačom pa kad dobite tijesto izručite ga na pobrašnjenu dasku.

Izlupkajte ga dlanovima u oblik pravougaonika. Presavijte ga na pola, ponovo izlupkajte pa opet presavijte. Prekrijte krpom i ostavite da odmori oko pola sata na sobnoj temperaturi.

Za to vrijeme, operite i očistite jagode. Isjeckajte ih, pospite kristal-šećerom pa izmiješajte. Prekrijte i stavite u frižider.

Ugrijte rernu na 200C stepeni. U pleh stavite peki-papir.
Rastanjite tijesto na debljinu od oko 2 cm pa vadite okruglim kalupom pogačice i spuštajte ih u pleh. Pecite petnaestak minuta dok ne dobiju zlatnožutu boju. Vadite ih na rešetku da se ohlade.
Umutite šlag sa kašikom šećera i vanilom. Svaku pogačicu rasijecite na pola kao sendvič, filujte šlagom i slatkim jagodama, a sipajte ih i preko biskvita.

Komentari

komentara

error: Content is protected !!