UKUSNO I ZDRAVO: MUSAKA OD PLAVOG PATLIDŽANA

U mediteranskoj ishrani, naročito u Grčkoj musaka od patlidžana je specijalitet i u obrocima se koristi kao glavno jelo.

 

musaka patlidzanPatlidžan je izuzetno zdravo povrće koje obara krvni pritisak, snižava holesterol, prija srcu. Odlično se slaže sa crnim i bijelim lukom a u pitama, musakama, punjenim paprikama i te kako može da ga zamijeni ili makar obogati. Neke domaćice ga dodaju i u ajvar.

U mediteranskoj ishrani, naročito u Grčkoj musaka od patlidžana je specijalitet i u obrocima se koristi kao glavno jelo.

ZA MUSAKU OD PLAVOG PATLIDŽANA JE POTREBNO: 750 grama mljevene junetine ili jagnjetine, 6 patlidžana srednje veličine, 2 jaja(žumance), 100 g brašna, 100 g putera, ¼ šolje  maslinovog ulja, 400 g paradaiza, 2 glavice crvenog luka, 2 čehne bijelog luka, 2 kašike pirea od paradaiza, šolja crvenog vina, kašičica šećera, lovorov list, morska sol, biber, prstohvat cimeta,

Patlidžane isijecite uzdužno na komade debljine oko 1 cm. Posolite i ostavite oko pola sata. Nakon toga isperite patlidžan i iscijedite višak vode, pa ih utapkajte paprinim ubrusom. Propržite patlidžan na ulju dok ne porumeni. Isprženo povrće stavite na papirni ubrus kako bi se iscijedio višak ulja.

Kako pripremiti sos s mesom?

 Zagrijte veću tavu na srednjoj temperaturi i dodajte maslinovo ulja, a zatim i isjeckan crni luk i pržite dok ne omekša i porumeni. Nakon toga dodajte bijeli luk, pire od paradajza i mljeveno meso. Sve promiješajte, pa zatim dodajte i crveno vino. Kada vino ispari dodajte pire od paradajza, šećer, cimet, lovorov list i so i biber po ukusu. Kada počne da vri, smanjite temepraturu i ostavite da se krčka oko pola sata, dok skoro sva tečnost ne ispari.

Kako pripremiti Bešamel sos?

U velikom tiganju otopite puter na srendjoj temperaturi. Dodajte  brašno i konstantno miješajte da se smjesa zgusne. Zatim dodajte toplo mlijeko postepeno u neprekidnom mlazu. Miješajte konstantno da se ne bi stvorile grudvice. Kada se zgusne, sklonite sa ringle  i dodajte žumanca, so, biber, muskatni oraščić i parmezan. Brzo miješajte kako se jaja ne bi pretvorila u omlet.

Slaganje musake

Vatrostalnu posudu ili pleh (veličine oko 20×30 cm) namažite puterom, pa po dnu poređajte patlidžan. Preko stavite smjesu sa mesom, zatim još jedan red patlidžana i preko bešamel sos. Poravnajte sos kašikom. Po želji možte posuti musaku parmezanom. Musaku pecite u rerni zagrijanoj na 180-200 C oko sat vremena, dok ne porumeni. Sačekajte da se musaka ohladi, pa je poslužite uz svježu salatu.

 

Komentari

komentara

error: Content is protected !!