Bez obzira da li ih vi zovete knedle sa šljivama ili gomboce, sigurni smo da ih jako volite. Kako biste napravili vrhunske, donosimo vam odličan recept. Prijatno!
Sastojci
- 800 grama krompira (bijelog)
- 280 grama glatkog brašna
- jedno jaje
- prstohvat soli
- 50 grama putera
- 50 grama prezle
- dvije kašike ulja
- deset šljiva
- šećer.
Za posluživanje
- šećer
- kisela pavlaka.
Priprema
Za početak, krompir zajedno sa korom dobro operite i stavite u šerpu, prelijte hladnom vodom, stavite na šporet da prokuha i lagano krčka dok ne omekša, oko pola sata, u zavisnosti od veličine krompira. Dok je još topao, krompir ogulite i izgnječite ili protisnite kroz pasirku. Važno je da ne koristite električni mikser, jer će se krompir pretvoriti u ljepak.
Izgnječeni krompir sipajte u posudu i ostavite da se prohladi, taman toliko da ga možete dirati prstima, a da vas ne peče. Jaje umutite u manjoj posudi pa izmiješajte sa izgnječenim krompirom. Dodajte malo soli.
Nakon toga, postepeno dodavajte brašno i umijesite tijesto. Važno je da brašno dodajete u nekoliko navrata, jer možda vam neće biti potrebna cijela količina – to zavisi koliko vode ima u krompiru. Tijesto treba da bude kompaktno, ne previše tvrdo i ne bi trebalo da se lijepi dok ga mijesite. Dajte sebi oduška i mijesite desetak minuta.
Tijesto podijelite na deset jednakih loptica. Svaku lopticu na dlanu istanjite. Na sredinu stavite šljivu koju ste ranije oprali i očistili od koštice. U sredinu šljive stavite kašičicu šećera, čvrsto zatvorite i stavite na parče tijesta. Oblikujte lopticu i ostavite sa strane.
U nešto veću šerpu sipajte vodu i stavite na šporet da provri. U ključalu vodu stavljajte jednu po jednu knedlu i pustite da se kuhaju desetak minuta. Dok se knedle kuhaju, u veću tavu sipajte puter i ulje pa stavite na šporet da se istopi, dodajte prezlu i pustite da se lagano prži par minuta. Stalno miješajte da se ne desi da zagori. Kuhane knedle vadite u tavu sa prezlama i uvaljajte ih dobro sa svih strana, izvadite u posudu za posluživanje i – to je to.
Naša preporuka je da ih poslužite dok su još tople, sa kašikom hladne kisele pavlake i šećerom.
(minimagazin.info)