UKUSNIJE NE MOŽE: ARAPSKI PALAČINCI PUNJENI PUDINGOM (VIDEO)

Ovaj preukusni obrok priprema se 60 minuta. Oco je recept 20 komada palačinki.

POTREBNI SASTOJCI: 180 g brašna, 100 g brašna, 230 ml mlijeka, 230 ml vode, 1 kašičica suhog kvasca, 1 kašičica praška za pecivo, ½ kašičice soli, 2 kašike šećera
Za puding od mlijeka i slatkog vrhnja potrebno je: 500 ml mlijeka, 150 ml slatkog vrhnja, 60 g šećera, 60 g gustina

Možete dodati još: mljevene pistacije, lješnike i kokos

Priprema pudinga:
Prvo pripremite fil, jer se on mora ohladiti. U jednom loncu pomiješajte 2/3 mlijeka i cijelo slatko vrhnje. Umiješajte šećer i sve prokuhajte.
Preostalu trećinu mlijeka pomiješajte s gustinom i dodajite uz stalno miješanje u vrelo mlijeko. Ubrzo će se stvoriti gusti puding. Lonac maknite sa vatre pa umiješajte ružinu vodu i vaniliju u prahu.

Puding saspite u duboki tanjir ili plitku zdjelu kako bi se što prije ohladio. Prekrijte ga prozirnom folijom tako da dodiruje površinu pudinga. Stavite ga na stranu da se potpuno ohladi i u međuvremenu pripremite tijesto za palačinke.

Priprema palačinki:
U većoj zdjeli pomiješajte brašno, sol, prašak za pecivo, kvasac i šećer. Sve promiješajte metlicom za snijeg. Pomiješajte vodu i mlijeko i kratko ih ugrijte u mikrovalnoj. Mješavina ne smije biti vrela!

Mokri sastojci se postepeno i uz stalno miješanje metlicom za snijeg (ili pomoću miksera) dodaju u suhe. Stvoriće se tijesto koje je trunčić gušće od tijesta za klasične palačinke. Smjesu dobro prekrijte pa stavite na toplo mjesto da nadolazi oko pola sata.

Nakon tog vremena, bit će puno zračnih mjehurića. Pripremite fildžan ili neku drugu malu posudu, pomoću koje ćete tijesto porcionirati.
Zagrijte veću tavu (bez ulja) prvo na najjaču vatru pa smanjite na srednju.

U tavu sipajte 2-3 porcije tijesta (ne previše, jer se ne smiju lijepiti jedna za drugu). Nakon minutu ili dvije, na površini palačinki ćete vidjeti puno rupica. Palačinke sada ne prevrćite, nego sačekajte da se površina potpuno osuši. Zatim ih izvadite iz tave i redajte na kuhinjsku krpu. Prekrijte ih da se ne osuše. Na ovaj način nastavite dok ne potrošite tijesto. Ono je dovoljno za 20 palačinki, zavisno od veličine. Gotove palačinke su na jednoj strani smeđe boje, a na drugoj bijele i pune rupica.

Ohlađeni puding kratko promiksajte. Zatim onu stranu palačinke na kojoj su rupice punite kašikom od pudinga (ne brinite se, ništa neće iscuriti). Krajeve palačinke prstima dobro pritisnite nekoliko puta kako se ne bi otvorile. Palačinke umačite u pistacije, lješnike i kokos i redajte u krug na jedan lijepi tanjir za torte.

error: Content is protected !!