Danas predlažemo zdrav dijetalan obrok, u kojem će posebno uživati ljubitelji tikvica.
Sastojci: (12 mafina), 2 manje tikvicem malo soli, 2 jajeta, 1 prašak za pecivo, 180 ml jogurta, 4 kašike ulja, 2 čaše oštrog brašna (čaša = 180 ml).
Priprema:
Oljuštiti tikvice, narendati ih, posoliti i ostaviti ih 10 minuta.
Uključiti rernu na 200 stepeni da se zagrije.
Umutiti jaja sa jogurtom, brašnom i uljem i dodati tikvice, ne cijediti ih, sve dobro sjediniti i puniti kalupe za mafine. Peći ih 30 minuta na 200 stepeni.
Ko voli može dodati u smjesu i malo začinskog bilja i parmezana.
Ako vam je tikvica veća i ima sjemenke, obavezno taj srednji dio odstraniti, narendati je i nju morate dobro iscjediti da ne bi vlaga tokom pečenja napravila u sredini ljepljivo tijesto. Nikakvo duže pečenje neće uspjeti da osuši i ispeče tu gnjecavu sredinu.
Za integralnu verziju koristite mješavinu speltinog, zobenog i heljdinog brašna.