Ukusni i zdravi zobeni keksi: Probajte ova 2 kratka i jednostavna recepta za fini doručak svaki dan

Zob je poznat kao sitna žitarica i namirnica koja ima nevjerovatnu nutricionističku vrijednost. Zob u sebi sadrži bjelančevine, masti, ugljikohidrate i minerale ali i sol, škrob i šećer. Ugljikohidrati iz zdravih zobenih keksa osiguravat će vam stalan izvor energije bez naglih promjena šećera u krvi i napada gladi.U kombinaciji s orašastim plodovima i voćem, zobeni keksi predstavljaju idealan doručak.

Zdravi zobeni keksi s jabukama i cimetom

POTREBNO JE: 1 šoljica zobenih pahuljica, 3/4 šoljice (cca 90g) integralnog brašna, 1 kašičica praška za pecivo, 1/4 kašičice himalajske soli, 2 kašičice cejlonskog cimeta, 1/3 kašičice mljevenog muškatnog oraščića, 1/3 kašičice pimenta, 1 jaje, 2 kašičice kokosovog ulja, koje ste predhodno rastopili i ohladili, 1 kašičica ekstrakta vanilije, 1/2 šoljice meda ili sirupa, 1 velika slatka jabuka, 1/2 šoljice sušenih brusnica ili grožđica

Za preljev su vam potrebni: 1 šoljica šećera u prahu, 1-2 kašičice soka od limuna ili mlijeka

U jednoj posudi pomiješajte sve suhe sastojke – brašno, zobene pahuljice, prašak za pecivo, sol i začine.

U drugoj posudi koja treba biti veća zamutite jaja u koja dodajte kokosovo ulje, vaniliju i med. Nemojte miješati mikserom nego ručno, pjenjačom. U ovu smjesu dodajte suhe sastojke i dobro promiješajte. Nasjeckajte ili naribajte jabuku i dodajte uz sušene grožđice ili brusnice. Izmješajte kašikom dok se sve ne sjedini.

Ostavite posudu sa sastojcima prekrivenu u frižideru do 30 minuta. U međuvremenu zagrijte pećnicu na 180C, a posudu za pečenje obložite papirom za pečenje.

Smjesu oblikujte rukama u kugle i spljoštite na papir. Kad ih postavljate, neka budu udaljeni jedan od drugog oko 2 centimetra u svaku stranu.

Pecite od 12-15 minta, ovisno o tome koliko im je potrebno da ivice dobiju tamniju boju. Ugasite pećnicu ali kekse ostavite još par minuta. Izvadite ih da se hlade i počnite raditi preljev.

Da bi napravili preljev pomiješajte sve sastojke u maloj zdjelici dok ne dobijete gustu smjesu. Prebacite ju u dresir vrećicu i uredite kekse. Ovi zdravi zobeni keksi mogu biti na sobnoj temperaturi do 4 dana.

Zdravi zobeni keksi sa bananom i lješnjacima

POTREBNO JE: 2 banane, 100 grama mekanih zobenih pahuljica, mljeveni lješnjaci ili bademi po potrebi

Ogulite dvije zrele banane, ako su crne i što zrelije, biti će bolje za ovaj recept. Rastrgajte ih rukama na manje komade i dodajte 100 grama mekanih zobenih pahuljica. Pritisnite smjesu vilicom dok ih spajate sa pahuljicama kako bi smjesa bila što više jednolična.

Prije nego krenete oblikovati kekse, ugrijte pećnicu na 200 stepeni. Oblikujte kekse rukama i stavite ih na papir za pečenje. Po želji ih posipajte mljevenim lješnjacima ili bademima.

Ove zdrave zobene kekse pecite na 200 stepeni oko 15 minuta. Kada dobiju zlatno smeđu boju znači da su gotovi.Kada su gotovi ostavite ih da se hlade i možete odmah uživati u njima. (aura.ba)

Komentari

komentara