Ukusni, hranjivi, ljekoviti: ČAŠA SOKA – ČAŠA ZDRAVLJA

Bogati su vitaminima i mineralima, celulozom, pektinom, karotinom, organskim kiselinama, aromatičnim tvarima, eteričnim uljima i drugim sastojcima korisnim za naš organizam. Ukusni su, zdravi i hranjivi, osvježavaju i liječe. Svježi sokovi od voća i povrća snažno su vrelo ljekovitih tvari

Ljudi pripremaju sokove već stoljećima na različite načine. Sok, napravljen cijeđenjem voća i povrća, sadrži gotovo sve hranjive tvari biljke, a bez vlaknastih stijenki. Hemijska zaštitna sredstva protiv nametnika skupljaju se i ostaju vezana u celuloznim vlaknima, dakle upravo u onom dijelu ploda koji ćemo baciti ako sami pripremamo sok. A pit ćemo sirovi svježi plod, s netaknutim korisnim tvarima i enzimima. Kuhanjem se uništavaju mnoge aminokiseline, vitamini i minerali koji su za uravnoteženu ishranu i zaštitu organizma od bolesti, dok cijeđenjem sve ostaje sačuvano. Osim toga, treba imati na umu da će organizam lakše i brže preraditi, odnosno apsorbirati tekućinu, (dakle sok, nego čvrstu tvar).

Ideja da se bolesnicima daju sirovi plodovi, odnosno sokovi, kako bi se tako pospješilo njihovo liječenje i ozdravljenje, pojavila se pred kraj pretprošlog stoljeća. Liječnici u Njemačkoj i Švicarskoj najtežim su bolesnicima, čak i onima koji su već bili na samrtnoj postelji, počeli davati sirovo voće i povrće, vjerujući da će te, kako su ih nazivali, žive namirnice ojačati njihov organizam. I, zaista, imali su u tome uspjeha.

Od pamtivijeka ljudi se koriste ljekovitošću voća i povrća. U novije doba u tom pogledu posebno su cijenjeni sokovi, jer su djelotvorni u slučajevima različitih bolesti i zdravstvenih tegoba, dragocjeni su pročistači i čuvari organizma. Gotovo da i nema situacije u kojoj vam ne mogu biti od pomoći.

 

Sokovi od voća

Evo najvažnijih informacija o voću i povrću, odnosno sokovima od voća i povrća, koji su istinski čuvari organizma. Sokove je najbolje piti na prazan želudac, odnosno pola sata prije jela, jedan sat poslije obroka ili pak između obroka. Dobro bi bilo svakoga dana popiti dva decilitra soka od voća ili povrća.

KRUŠKA je neprijatelj mikroba. Pomaže protiv bubrežnih kamenaca i infekcije mokraćenih puteva, a korisna je i za jetru. Regulira krvni pritsak. Za decilitar soka trebaju vam dva ploda. No sok od kruške vrlo brzo oksidira pa ga morate odmah popiti.

ŠLJIVA SNIŽAVA PRITISAK – Sok od šljive jača odbrambenu snagu organizma, a osobe koje muči povišen krvni pritisak dobro će učiniti budu li pile sok od šljive ili jele plodove. Pozitivno je djelovanje i u slučajevima ateroskleroze, upale žučnog mjehura, bolesti jetre, srca i bubrega. Zavisno od veličine, za decilitar soka trebat će vam od četiri do šest šljiva. Naravno, morate izvaditi košticu, ali nemojte im guliti kožicu.

JABUKA TOPI HOLESTEROL – Sok od jabuke snižava holesterol, pomaže kod probavnih smetnji, pogoduje srcu i krvotoku, posebno je koristan ljudima koji se bave umnim radom. Preporučije se i u slučajevima avitaminoze i malokrvnosti. Kod ateroskleroze, povišenog krvnog pritiska, debljine i bolesti žučnog mjehura pije se pola čaše soka, četvrt do pola sata prije jela. Jedan decilitar soka dobit ćete od dvije jabuke. Ne treba guliti koru niti vaditi jezgru. Sjemenke jabuke bogat su izvor kalija pa ih nemojte uklanjati prilikom pripremanja soka.

BRESKVA, BRANA RAKU I SRČANIM BOLESTIMA – Nisu breskve ljudi uzalud smatrali nektarom bogova, a maštoviti Francuzi jednu su vrstu čak nazvali Venerinim dojkama. Štite od svih degenerativnih bolesti. Sok pozitivno djeluje na ritam srca, ublažava malokrvnost, pomaže u slučaju pomanjkanja kiseline u želucu i pri zatvoru. Pije se pola čaše soka 15 – 20 minuta prije obroka.

NARANDŽA ZA DOBAR DAN – Ujutru nema boljeg napitka od svježe pripremljenog soka od narandže. Ukusan je, osvježava, okrepljuje i daje energiju. Naravno, može se piti i u bilo kojem drugom dijelu dana i tokom cijele godine. Uputnije je pripremiti sok u sokovniku nego ga dobiti jednostavnim cijeđenjem, jer se tako obogaćuje napitak, dobije se i sok iz srčike, bogat bioflavonoidima, koji pomažu tijelu pri apsorpciji vitamina C. Koru ogulite, ali sjemenke iskoristite za pripremu soka.

ANANAS OLAKŠAVA PROBAVU I PREVENCIJA RAKU ŽELUCA – Posebno bogat bromelinom, enzimom koji olakšava probavu i pomaže kod upala, posebno akutnog sinusitisa, upale grla, artritisa i gihta. Na probavu će pozitivno utjecati uzmemo li ga prije ili neposredno poslije jela. Ananas je koristan i u prevenciji raka želuca.

BRUSNICA PROTIV MOKRAĆNIH INFEKCIJA – Sok sadrži snažnu kombinaciju vitamina C i D, kalija i karotena, pa spriječava nakupljanje zloglasne bakterije Escherichije coli. Za decilitar soka potrebno je oko 200 g plodova. Sok je opor, a odlično se miješa sa sokom od narandže ili jabuke.

MALINA REGULIŠE MJESEČNICU – U bobicama maline ima mnogo elagijske kiseline, koja je snažan antioksidans, dakle pomaže u suzbijanju raka. Bogate su i magnezijem pa djeluju na reguliranje menstrualnog ciklusa i ublažavaju simptome PMS-a. Korisna je kod slabokrvnosti, želučanih smetnji, bubrežnih bolesti i povišenog krvnog pritiska. Od 200 g plodova dobit ćete decilitar soka.

GROŽĐE JAČA ORGANIZAM – To je djelotvoran diuretik, za čija ljekovita svojstva se zna više od pet i pol hiljada godina. Sok se preporučuje u slučajevima bolesti bubrega, pluća, jetre, kostobolje i povišenog krvnog pritiska, a potiče i opće jačanje organizma te podiže iscrpljeni živčani sistem. Koristan je u slučaju malaksalosti i umora. Preporučuje se piti tri puta dnevno jedan sat prije jela, u početku samo pola čaše, a poslije 40 dana mogu se popiti i dvije čaše odjednom. Oprez! Veće količine ne smiju piti osobe koje pate od dijabetesa, kao ni osobe koje su sklone debljanju. Za 1 dl soka potrebno vam je 150 g grožđa.

KIVI OBNAVLJA ĆELIJE – Njegov sok povoljno utječe na obnavljanje tjelesnih ćelija. Ogulite ga, narežite i stavite u sokovnik, a za decilitar soka potrošit ćete tri ploda. Može se piti sam, ali dobit ćete izvrstan napitak i ako ga pomiješate sa sokom narandže, ananasa ili dinje.

ŠIPAK – POMOĆ GUŠTERAČI – Sok od šipka ima blagotvoran učinak na probavu, a povoljno djeluje i na gušteraču. Koristan je i kod slabokrvnosti. Pije se pola do jedna čaša soka tri puta dnevno, 30 – 40 minuta prije obroka u trajanju od dva do četiri mjeseca. U nekim slučajevima, međutim, može izazvati opstipaciju.

LUBENICA ODLIČAN DIURETIK – Ne samo da iz organizma izbacuje višak tekućine nego ga i snabdijeva lahko probavljivim šećerom. Celuluza koju sadrži pogoduje probavnim organima i pospješuje sniženje holesterola. Ljekovita je i u slučaju bolesti bubrega, srca i krvnih žila. Stručnjaci kažu da je najbolje voće za oboljele od skleroze, kostobolje, artritisa. U sokovnik možete staviti i koštice.

         Sokovi od povrća

Možda se pripremanje sokova od povrća čini manje atraktivnim od pripremanja voćnih sokova, no brinete li se o svom zdravlju, trebali biste naći vremena i za njih. Povrće je, naime, izvor različitih vitamina i minerala koji su nužni za dobro zdravlje. Neki su od tih sokova prave zdravstvene “bombe”, snažnog ukusa, iako ne tako primamljivog kao većina voćnih sokova. Mnogi ljudi i nisu navikli na okus sokova od povrća, ali to je samo početni problem. Osim toga, uvijek treba imati na umu da je čaša soka čaša zdravlja. A gotovo sve sokove od povrća može se uspješno miješati sa sokom od mrkve, koji je blag i sladak pa poboljšava okus.

CVEKLA POPRAVLJA KRVNU SLIKU – Sok od cvekle potiče stvaranje crvenih krvnih zrnaca i poboljšava krvnu sliku, koristi pročišćavanju organizma, detoksikaciji bubrega, a štiti i nervni sistem. Blagotvorno djeluje kod poremećaja menstruacije. Preporučuje se ženama koje namjeravaju zanijeti i trudnicama u početnoj fazi trudnoće. Oprez! Sok je vrlo jak i treba ga piti umjereno. Dobro je miješati ga s blažim sokovima i to u omjeru 1:4. Postepno, kada se organizam navikne, možete povećati količinu cvekle. Obično se pije jedna ili jedna i pol čaša soka dnevno.

Kako ga pripremiti? Odrežite vlaknasto dno, plod dobro operite i nasjeckajte. Cveklu ne treba guliti, učinite to jedino ako želite. Decilitar soka dobit ćete od pola male cvekle.

MRKVA ČISTI JETRU I ČUVA VID – Sok od mrkve ima ugodan okus, najslađi je sok od povrća i jedan je od najboljih. Može se miješati s bilo kojim drugim sokom od voća i povrća kako bi mu se poboljšao okus. Izaberite mrkvu tamnije boje, ostružite je, ali ne gulite, te uklonite vrh i dno. Dvije mrkve bit će dovoljne za decilitar soka.

KUPUS UBLAŽAVA GASTRITIS – Sok od crvenog kupusa imat će sličnu boju kao i sok od cvekle, ali i lagano papreni okus, dok je sok od bijelog zelja iznenađujuće sladak, lijepe svijetlozelene boje. Koristit će u slučaju problema s probavnim sistemom, kod čira na želucu i dvanaestercu, kod bolesti jetre i slezene, te kod hroničnog gastritisa. Pridonosi zdravlju kostiju i zuba, a kožu čuva od starenja. Kada se pomiješa sa sokom od mrkve, posebno je djelotvoran protiv infekcije desni koja izaziva paradentozu. Oprez! Može izazvati prekomjerno stvaranje plinova. Kupus operite i narežite. Za decilitar soka trebat će vam trećina male glavice.

PARADJZ ŠTITI PROSTATU – Sadrži elemente koji štite od degenerativnih bolesti kao što su tumori. Naučna istraživanja su pokazala da se znatno smanjuje opasnost od raka prostate. Koristan je za zglobove, moždane ćelije, mišiće, poboljšava rad srca. Sok se može miješati, posebno se dobro slaže sa jabukovim, te sokom od krastavaca, tikvice i limuna. Decilitar soka dobit ćete od tri paradajza.

KRASTAVAC OTAPA KAMENAC – Krastavac daje blag sok, koji je upravo savršen za miješanje s jačim sokovima. Pun je minerala, pročišćava organizam. Odličan je diuretik, tako da čak može otopiti bubrežni kamenac. Krastavac ogulite i narežite, a za decilitar soka treba vam pola velikog ploda.

PROKULICA – POMOĆ TRUDNICAMA – U soku ima mnogo folne kiseline, koja je nužna za zdrav razvoj fetusa u majčinom trbuhu, te vitamina B6, koji pospješuje metabolizam. Mješavina soka od prokulice, mrkve, zelene salate i mahuna pomaže uspostavljanju funkcije pankreasa pa je pomoć oboljelim od šećerne bolesti. Uklonite vanjski sloj listova i operite. Za decilitar soka trebat će vam osam plodova.

MAHUNA POMAŽE DIJABETIČARIMA – Sok od mahuna, baš kao i od prokulica, bogat je sastojcima koji pospješuju normalno lučenje inzulina, pa pomaže oboljelim od šećerne bolesti. Decilitar soka dobit ćete iz 125 gr mahuna. Dovoljno je sladak, ali se može poboljšati razrjeđivanjem.

BIJELI LUK – STOP VIRUSIMA – Ima  antikancerogeni učinak, prevencija je srčanim bolestima, štiti unutrašnje zidove krvnih žila, snižava nivo holesterola i visok krvni pritisak, ima snažna antivirusna i antibakterijska svojstva pa pomaže u suzbijanju infekcija. Kada pravite sok od češnjaka, morate oguliti svaku čehnu.

PORILUK (PRASA) – LAKŠE SE DIŠE – U mnogim evropskim zemljama, posebno u Francuskoj, sok od prase je cijenjen zbog ljekovitog učinka u slučaju tegoba s disanjem. No djelotvoran je kao i diuretik. Iz jednog velikog poriluka dobit ćete decilitar soka. Odrežite mu peteljku, narežete ga po duljini, isperite vodom i zatim ga narežite na komade i stavite u sokovnik.

BLITVA ČISTI BUBREGE – Sok od blitve čisti bubrege i krv, potiče stvaranje crvenih krvnih stanica, normalizira krvni pritisak. Dobro ga je miješati s drugim sokovima, posebno s onima od mrkve i jabuke.

KROMPIR PROTIV ARTRITISA – Čisti cijeli organizam, uravnotežuje probavu, pomaže u slučajevima artritisa, išijasa, čira na želucu. Za decilitar soka trebat će vam tri krompira srednje veličine. Oribajte ih, ili ogulite ako su vrlo nečisti, i narežite ih na komade.

PAPRIKA – VRELO VITAMINA C – Posebno crvene i žute paprike imaju obilje vitamina C, čak četiri puta više od narandže. Sok je koristan za nokte i kosu, a pomaže lojnim žlijezdama i žuči. Za decilitar soka potrebne su tri paprike. Bit će još ukusniji pomiješate li ga sa sokom od paradajza ili mrkve.

LUK OLAKŠAVA DISAJNE TEGOBE – Sok od crvenog luka pomaže kod infekcije mokraćnih puteva, olakšava tegobe s dišnim putevima, a i svojevrsni je tonik za okrepljenje. Smanjuje zgrušavanje krvi, štiti vene i arterije. Lupinu treba ukloniti, a luk razrezati. Dva luka srednje veličine dovoljna su za decilitar soka.

 

  Frapei – od jutra do večeri

Pripremite 3 narandže, ½ zrele banane, ½ manga. Narandže i bananu ogulite, mangu uklonite košticu. Miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Ako je previše gusta, dodajte malo vode.

Za frape od marelice, treba vam 5 marelica, 3 narandže, 0,75 dl jogurta. Marelice ogulite i izvadite koštice. Oguljene narandže podijelite na kriškice. Najprije miksajte voće, dok ne dobijete homogenu smjesu, a zatim dodajte jogurt i ponovo miješajte.

Svojevrsni pjenušac možete pripremiti od 150 gr grožđa, 2 narandže, ½ limuna, mineralne vode i leda. Sastojci su dovoljni za frape za dvije osobe. Narandže ogulite i podijelite na četvrtine, limun ogulite, s tim da 2 neoguljene ploške ostavite za ukras. Grožđe operite i napravite sok. Potom pripremite sok od narandže i zatim od ½ limuna. Dodajte led i na kraju gaziranu mineralnu vodu.

 

UŽIVAJTE U KOKTELIMA

Prpremite jednu krušku i 2 narandže. Narandže ogulite i podijelite na kriške. Neoguljenu krušku, s tim da ste prije izvadili jezgru, stavite u sokovnik. Zatim napravite sok od narandže i pomiješajte sokove u čaši.

Potrebno vam je 25 bobica crvenog grožđa, oguljen komad (5 cm) svježeg đumbira, 1 oguljen limun, 1 dl mineralne ili obične vode. Grožđe operite, limun ogulite i narežite. Sokove pomiješajte u čaši i dodajte vodu da biste ih razrijedili

Potrebni su vam kriška lubenice, ne šira od 5 cm, 2 narandže, ¼ ananasa. Narandže ogulite i podijelite na kriške, a lubenicu razrežite na manje komade. Nije potrebno, jedino ako to ne želite, uklanjati koštice. Meso ananasa ostružite s kore. Pošto ste sok od svakog ploda napravili zasebno, pomiješajte ih u visokoj čaši.

Za sok koji je preporučljivo popiti na kraju napornog dana potrebno vam je 3 kivija, 1 jabuka, 8 grančica metvice, i to i listovi i stabljike. Napravite sok od metvice s tim da jednu grančicu sačuvate za ukras. Kivi ogulite i narežite te napravite sok. Zatim napravite sok od narezane jabuke te ih pomiješajte u čaši.

Vrlo hranjivi sok, koji vam čak može zamijeniti ručak ako ste ga bili prisiljeni preskočiti, dobit ćete od 2 mrkve, ½ krastavca, 2 celera i ½ cvekle. Mrkve i celer oribajte, uklonite im vrške i dna. Cveklu temeljito oribajte i uklonite vlaknasto dno. Napravite sok od cvekle, zatim od mrkve, pa od celera i na kraju od krastavca. Sokove pomiješajte u čaši. Možete ukrasiti grančicom celera.

 

Komentari

komentara

error: Content is protected !!