Ukusna piletina u umaku od jabuka i paradajza
Posted by: Aura Redakcija
in AURINA KUHINJA
Oduševit će vas ovo jednostavno jelo ,marinirana sočna krilca (možete koristiti i batake) pečena u marinadi od jabuke i paradajza. Možete ih servirati uz rižu, tjesteninu, krompir.

Sastojci (za 4 osobe)
- 800g krila /batak/karabatak ako je manji
- 3kom /slatko-kisele jabuke /više ako su manje
- 1 kašičica soka od paradajza
- 1 kašičica meda
- 1 kašika soka od limuna
- 2 kašike soja umaka
- 1 kašika vegete i crnog bibera
- 1 kašičica slatke mljevene paprike
- prstohvat ljute mljevene crvene paprike
- 3 čena bijelog luka
- soli
- 1 kašika ulja
Priprema
- Jabuke ogulite i naribajte odmah ih pokapate sa limunom i dodate med.Operete i osušite piletinu . U zdjelici sa strane pomiješate soju, koncentrat paradajza, dvije kašike vode, so, biber, mljevene slatku i ljutu papriku, naribani bijeli luk i ulje, sve dobro promiješate da se poveže, prelite po piletini , dodate naribanu jabuku sa svim sokovima koje je ispustila pa ostavite da se sve marinira jedan sat.
- Zagrijete rernu na 200 C.Piletinu prebacite na zdjelu za pečenje na koju ste stavili papir za pečenje, pecite piletinu negdje 35-45 min. Par puta je tokom pečenja okrenete u umak da se bolje ispeče i bude sočnije. Servirate toplo.
Broj pregleda:
3.043
2020-04-10