UKUSNA I SJAJNA KOMBINACIJA PILETINE I POVRĆA: SULTAN KEVAB

RECEPT ZA OVAJ SPECIJALITET: Potrebno je oko 500 gr. pilećih prsa, patdluižan, grašak, glavica crvenog luka, paradaiz pire, jufka, mlijeko, brašno, puter, sol

Patlidžan oprati, posušiti i izrezati na sitnije kockice. Grašak oprati i ostaviti u cjediljku da se ocijedi.

U tavi zagrijati ulje i kockice patlidžana pržiti uz često miješanje da dobiju tamnožutu boju. Prženi patlidžan vaditi na kuhinjski papir da upije višak masnoće.

Pileća prsa oprati, posušiti i izrezati na uže špage, trakice ili kockice. Luk prečistiti, oprati i posušiti, izrezati na sitnije kockice.

U tavi zagrijati ulje i dodati luk, pa dinstati uz često miješanje na laganoj temperaturi da malkice omekša. Na luk dodati pripremljena pileća prsa, kratko dinstati, zatim, dodati paradajz pire i sve navedene začine. Dinstati da ispari sav sos-tečnost.

Pileća prsa, prženi patlidžan i grašak ujediniti, pa lagano izmiješati. Ostaviti da se hladi.

Na manju zdjelicu (kao što je prikazano na slici)  jufku stavit preko do dna, polovicu druge jufke na kocku 2 put presaviti i stavit preko prve jufke do dna. Pripremljenim filom po 3 pune kašike puniti jufku (kao što je na slici). Krajevima jufke zatvorit fil.

Iz zdjelice pažljivo vaditi pune jufke, zatvorenu stranu okrenuti na dole i stavljat na namaščenu tepsiju. Utrošiti sve jufke i fil.

Mlijeko uliti u manju šerpicu, dodati brašno, puter i so, pa uz stalno miješanje sos kuhati da se zgusne (bude kao puding). Vrućim sosom preliti jufke i peći na 180°C.

Preko pečenih jufki posuti rendani sir i na kratko vratiti u zagrijanu pećnicu da se sir istopi i kratko zapeče. (Aurina kuharica)

 

 

Komentari

komentara

error: Content is protected !!