Ukus od koga će vam poći voda na usta: RIŽOTO SA TIKVICAMA I TZOPLJENIM SIROM (RECEPT)

Savršena kombinacija pirinča, tikvica i topljenog sira će vas jednostavno oduševiti!

POTREBNI SATOJCI: 2 kašičice maslinovog ulja, 1 srednja glavica crvenog luka, 1-2 tikvice, 1 šolja riže za rižoto, 2-4 kašike rendanog kačkavalja (čedar), 4-6 kašičica bijelog vina

Na ulju dinstati luk dok ne postane staklast, malo dolivati vode da ne potamni. Dodati tikvicu nasječenu na kockice i ponovo kratko prodinstati. Nakon par minuta dodati i rižu i sve dobro promiješati.

Dinstati na laganoj varti, dolivajući supu od povrća ili vodu. Riža ne smije plivati, a ne smije ni ostati sa premalo vode. Potrebno je stalno miješati i dolivati po malo tečnosti.
Pred sam kraj dodati vino, ponovo promiješati pa dodati i izrendani sir. Količina i vrsta sira i vina po želji.

Ovakav rižoto može biti i prilog i glavno jelo, a odličan je i kao predjelo uz čašu dobrog bijelog vina.

 

Komentari

komentara