UKLONITE NEGATIVNU ENERGIJU CVIJETOM BOŽURA

Božur je predivan mirisni cvijet koji stoljećima krasi vrta diljem svijeta …

Za ovu biljku se vežu različita vjerovanja i simbolika, čiji korijeni potječu s Dalekog Istoka, gdje se zbog svog gracioznog izgleda i žarko crvene boje, za koju Kinezi smatraju da predstavlja život, bogatstvo i jedinstvo, božur smatra cvijetom časti i izobilja.

Ime božur posjeduje korijen u kineskim riječima “sho – lu” što znači “najljepši”. Božur je u najmnogoljudnijoj zemlji simbol bogatstva, ljepote i časti iz razloga što posjeduje crvenu boju koja je slična onoj na cvjetovima šljive, koja je inače tradicionalni simbol Kine.

Japan je također zavolio božura i preuzeo sve iz folklora što je vezano za njega. Sada u ovim zemljama božur predstavlja simbol sreće i mira, naročito kada se prikazuje potpuno raširenih latica. Ovaj cvijet predstavlja epitom estetike i romantike, sretnog braka i sreće, a upravo je zbog ovoga buket božura taj koji se najčešće kupuje za svadbe.

Ali, pored svega toga, božur također simbolizira i stidljivost, dok se čak, u viktorijansko vrijeme vjerovalo da su nimfe skrivale u lišću ovog predivnog cvijeća. Božur je državni simbol nekoliko velikih zemalja kao što su Kina, Mongolija i Indijana u Sjedinjenim Američkim Državama.

Za sve ljude sa ovih prostora, božur je imao jaku ljubavnu čaroliju i upotrebljavao se u različitim vradžbinama koje su bile vezane za slučajeve kada djevojka želi osvojiti srce svog miljenika, ali se također vjerovalo da, ako se korijen ove biljke stavi u kolijevku, on štiti dijete od bolesti i uroka.

Božur se smatra cvijetom koji štiti organizam i mentalno zdravlje, donosi dobru sreću i odstranjuje negativnu energiju. Nerijetko se sadio u vrtovima kako bi zaštitio kućanstvo od zla, dok se sjeme i korijen cvijeta koriste kao zaštita od loših utjecaja iz okoliša.

Sukladno feng shui filozofijom, božuri se već stoljećima koriste kao pomagala za ljubav i romansu, njihova forma se vrlo često smatra metaforom za žensku ljepotu, ali se njihove slike nikako ne preporučuju za držanje u spavaćoj sobi starijih parova jer govori se da mogu izazvati želje za mlađim djevojkama kod muškaraca.

(dizajndoma.hr)