Ukleti hoteli kao atrakcija: U Etington parku goste dočekuje duh sobarice, obješene prije 200 godina, u Ruzvelt hotelu pojavljuje se Merlin Monro…

Neki hoteli reputaciju turističke atrakcije grade kao “ukleta mjesta”. Međutim, i među tim ukletim hotelima postoje VIP podjele – neke od njih pohode “obični” duhovi, a neke Merlinka, Sid Višis, Napoleon…

Etington park, veličanstvena građevina sagrađena u 12. vijeku, još prima goste, pa je nakon brojnih promjena trenutno u funkciji hotela. Ono što ovaj hotel čini posebnim jeste činjenica da je jedna od rijetkih poznatih ukletih građevina koja i dalje funkcioniše i samim tim privlači brojne goste sklone neobičnim iskustvima, dok odbija druge. Hotel je bio porodično imanje sve do 1912. godine, a od tada do 1935. je nekoliko puta promijenio vlasnike, da bi završio kao dom za penzionere.

U Drugom svjetskom ratu imanje je postalo zatvor za italijanske ratne zarobljenike, da bi se nakon rata pretvorilo u noćni klub. Ova građevina zamalo je doživjela tragični kraj kada ju je 1979. progutao požar. Međutim, obnovljena je 1983. uz finansiranje hotelskog lanca i od tada je u funkciji hotela.

Ipak, izgleda da bogata prošlost ove građevine ima i svoje breme jer su gosti hotela prijavljivali mnogo neobičnih pojava, čije priče doprinose vjerovanju da je uklet. Samo neke od pritužbi uključuju korake u praznim sobama, lebdeće utvare koje gledaju kroz prozore, zvuk bilijarskih kugli koje se sudaraju u praznoj biblioteci, lebdeće svijeće oko kamina, duh starije žene i duh izvjesne Meri koja je navodno radila kao sluškinja neko vrijeme.

Među poznate događaje iz prošlosti ubraja se i vješanje nepoznate žene koje se prije oko 200 godina odigralo u potkrovlju, a navodno su i razdoblja kada je hotel bio penzionerski dom i zatvor doprinijela lošem glasu.

Sten Smit je bio jedan od gostiju ovog hotela prije nekoliko godina. On priča:

“Odsjeo sam u sobi koja se nalazi na posljednjem spratu, neposredno ispod potkrovlja. U jednom momentu sam čuo kako neko udara vratima i hoda po sobi iznad mene. Na kraju sam bio primoran da siđem i požalim se manadžeru, koji mi je začuđeno odgovorio da je soba iznad mene prazna”, prisjeća se Smit svog iskustva. Navodno je riječ o duhu žene koja se objesila u toj sobi prije 200 godina.

Evo još nekoliko svjetski poznatih hotela u kojima odsjedaju duhovi poznatih faca.

Čelzi hotel krije Sida Višisa

Čelsi (Chelsea) hotel je jedan od zaštitnih znakova Njujorka. Leonard Koen mu je posvetio pjesmu, a Endi Vorhol, Artur Miler, Džimi Hendriks, Džim Morison i mnoge druge zvijezde smatrale su ga domom. Međutim, za neke se priča da im je Čelsi zaista i ostao “vječni dom”. Zaposleni navodno najčešće sreću duh Sida Višisa iz Sex Pistolsa, koji je bio optužen za ubistvo svoje devojke Nensi, dok su živjeli u ovom hotelu.
Noć sa Merilin Monro u Ruzvelt hotelu

Ako usred noći u holivudskom Ruzvelt (Roosevelt) hotelu čujete zvuk trombona, to znači da se duh glumca Montgomerija Klifta vratio u sobu 928, u kojoj je svojevremeno odsjedao. Ipak, zvijezda ovog hotela je duh Merilin Monro, koji se, navodno, pojavljuje u ogledalima.