Ukleti Hampton Court: Kraljevskom palačom odjekuju vrisci ubijene kraljice

 Palača Hampton Court  je stara više od 500 godina, ali očito je da je ova istorijska građevina bila mjesto mnogih tajanstvenih događaja u prošlosti koji su uzrokovali pojavu duhova. Catherine Howard, koja je bila jedna od supruga kralja Henryja, navodno je zbog nevjere dugo bila zatočena u kućnom pritvoru u palači Hampton Court. Nakon toga je pogubljena i od tada se priča o njenom duhu obučenom u bijelo koji hoda po dvoranama i vrišti za milost.

Osim što je jedno od najpopularnijih turističkih odredišta Velike Britanije, kraljevska palača Hampton Court također je jedno od najukletijih mjesta na Ostrvu. Kralj Henri VIII svakako je bio najpoznatiji stanovnik ovog prelijepog zdanja koje je kroz istoriju mijenjalo svoju namjenu – od hotela, pozorišta do kompleksa za održavanje fantastičnih zabava do 1530-ih dok je tu živio kalj Henri VIII.

 

Poznato je da je kralj imao prilično komplikovan i buran ljubavni život sa svojih šest žena i brojnim ljubavnicana. Dva njegova braka rezultirala su poništenjem, a njegove dvije žene su pogubljene. Ovo bi možda moglo objasniti zašto se vjeruje da, pored nekoliko drugih duhova i fantoma,  duhovi ovih nesretnih žena  danas progone palaču.

  Kraljica koja vrišti

Najpoznatiji duh palače je “kraljica koja vrišti”, za koju se vjeruje da je peta supruga Henrija VIII, Catherine Howard. Njih dvoje su se vjenčali u julu 1540.godine, kada je Cartherine bila tinejdžerka. Međutim, samo godinu dana kasnije, počele su kružiti glasine da je Catherine nevjerna, pa je ljubomorni Henri naredio da joj odsijeku glavu.

Prije pogubljenja, Catherine se uspjela otrgnuti od stražara, pa je potrčala niz dvorske hodnike vrišteći kralju da promijeni svoje mišljenje i poštedi joj život. Ipak, na kraju je ubijena pa njen duh i dan danas navodno luta palačom vrišteći za milost.

  Siva dama

Duh treće supruge Henrija VIII, Jane Seymour, koja je umrla od komplikacija prilikom porođaja, također progoni Hampton Court. Nekoliko ljudi je izjavilo kako su vidjeli blijedo ukazanje žene kako stoji na stepeništu koje vodi do sobe u kojoj je umrla.

U palači se navodni nalazi i duh “Sive dame”, a vjeruje se da je riječ o medicinskoj sestri po  imenu Sybil Penn koja je bolovala i umrla od malih boginja koje joj je prenijela kraljica Elizabeta I. Njen duh je uznemiren kada je 1829. godine obnovljena crkva u kojoj se sahranjena i od tada su počeli izvještaji o sablasnoj “Sivoj dami”.

Njen duh se dovodio i u vezu sa misterioznim zvukovima koji su se mogli čuti iza jednog od zidova palače, a kada je zid srušen, prema legendi, pronađen je stari točak za predenje.

 Kamera snimila duha?

Navodno je i prelijepo dvorište palače ukleto. Žena koja je živjela u blizini u stanu prijavila je kako čuje neprestano lupanje i kucanje koje je dopiralo iz zemlje u blizini velike fontane. Buka je prestala 1871. godine kada su otkrivena dva kostura muškaraca zakopana u plitkim grobovima u dvorištu palače.

Zanimljiv je i događaj iz 2003. godine kada su sigurnosne kamere palače zabilježile sablasnu figuru koja je širom otvorila vrata koja vode u dvorište palače. Video je ubrzo postao popularan među lovcima na duhove koji su uvjereni da je Hapmpton Court izuzetno ukleta lokacija gdje ne samo da lutaju duhovi ubijenih Henrijevih supruga, već i druge utvare.