Ukleti argentinski predsjednik: Koga god je dotakao, stigla ga je nesreća!

U njegovoj domovini je toliko uvriježeno mišljenje da Menem donosi lošu sreću da neki mediji ne žele ni da objave njegovo ime. Gabrijeli sabatini krenula kola niz brdo“ nakon rukovanja sa Karlosom!

Jedno ime i danas izaziva jezu među sujevernim Argentincima. Riječ je o bivšem predsjedniku Karlosu Menemu koji je čitavu deceniju vladao tom južnoameričkom državom. Kako je objavio portal Atlas Obscura, lokalne legende kažu da njega prati toliko loša sreća da ga krive čak i za kolaps argentinske ekonomije 2001. godine.

A loša sreća počela je već 1989. godine. Naime, nedugo nakon osvajanja predsjedničkih izbora imenovao je dvojicu ministara koji su ubrzo umrli. Tek nekoliko dana nakon početka obavljanja dužnosti ministra ekonomije Migel Roig doživio je infarkt tokom vožnje i poginuo u saobraćajnoj nesreći. Dva mjeseca kasnije, ministar zdravlja poginuo je u avionskoj nesreći.

Iste te godine rukovao se s uspješnim vozačem trkačih brodova Danijelom Siolijem koji je kasnije doživio tešku nesreću u kojoj je izgubio ruku.

Iduće godine održavalo se svjetsko fudbalsko prvenstvo u Italiji i Menem je posjetio utakmicu u Milanu između Argentine i Kameruna. Pokušao je da se rukuje s golmanom Nerijem Pampidom, ali je uspio samo da ga potapša po koljenu. Uskoro je golman povrijedio koljeno i morao je da napusti utakmicu koju je na kraju Argentina i izgubila.

Čak i sam Menem je jednom prilikom priznao da vjeruje da je uklet. U domovini je toliko uvriježeno

mišljenje da Menem donosi lošu sreću, te da neki mediji ne žele ni da objave njegovo ime.

Povezuju ga čak i sa smrtima slavnih osoba

S obzirom da je bio veliki obožavalac sporta, često je odlazio na utakmice i donosio zlu sreću. Nakon susreta predsjednika Menema s teniserkom Gabrijelom Sabatini, njena karijera je naglo počela da propada.

Naime, 1989. godine posjetio je teško bolesnog plesača tanga Huga del Karila koji je iznenada umro nedugo nakon posjete. Nekoliko godina kasnije, ista stvar se dogodila i kompozitoru Astoru Pjacoli.