UKLETE KUĆE I PUT U DONJEM KAKNJU: ČELEBIĆE NAPADA PRIKAZA U LIKU MALOG MEDVJEDA!

Kako su derviši izbjegli nesreću na putu M-17 od Zlog Brijega do Tičića, u kojoj su poginula 43 putnika? Žive li u kući Novice Kovačevića i prikaze? Da li duše rahmetlija i pokojnika iz ovdašnjih mezaristana i grobalja traže mir?

 Među stanovništvom Donjeg Kaknja decenijama se strepi od prikaza. Također, i brojne nesreće na putu M-17 od Zlog brijega do banje u Tičićima se vezuju za prikaze i prokletstvo.  Vjeruje se, da i današnji svijet uznemiravaju duše onih čiji mezari pomjereni, pa sada žele ljudima staviti do znanja ili da odlaze odatle ili da im mezar dostojno izmjeste.

I u drugih se prikazuje, ali svijet neče da priča – opominjala je Sakiba Čelebić.

Ona je odlučila da za „auru“ o tome prva  progovori javno. Sakiba je druga žena udovca Sulje Čelebića, jednog od potomaka Omera Čelebije. Sretna je sa njim, ali zbog prikaza razmišljala je da ga napusti.

„Jedne godine, u proljeće vruće, sparina… Suljo lego u sobu na kauč spavati a ja prostrla spužvu na pod. Ugasim svjetlo, odškrinem prozor i legnem, kad čujem nešto veliko dođe nadame. Probudih se, kad ono me zakoračilo.

Sakiba Čelebić (aura/arhiva)

Vičem Sulji, „Ustani, ustani Suljo, a on ni da mrdne, vidim uči nešto. Ja opet višem iz sveg glasa da ustane, da vidimo šta je, a ono se sve čuje da hoda i diše, diše… ne ustaje Suljo, istom zalaja cuko na cesti i ono nestade. I ja ti skočim, pođem plakati i pitam ga što nije usto. Kaže nije smio. Svunoć nisam smjela oka sklopit.

 Ujutro rano kad sam otišla u banju i pogledala se u špiglu, na mom licu utisnute, ko kad se žarom nažariš, dvije povelike, isto medvjeđe šape.

 Sakiba ga nijednom nije vidjela jasno, da bi mogla kazati ima takav i takav oblik. Kaže da samo zna da je „rundavo“. Ono što je njoj zastrašujuća svakodnevnica je to da vidi kako nešto nevidljivo pritiska šteku i otvara i zatvara vrata. Ne pomaže ni kada prouči Bismilu, ono se opet igra sa vratima, piše aura.ba portal.

Ono hoda po kući ili kucka po tavanu kao da su se svi majstori Kaknja skupili da iznad njenih soba nešto rade i grade, i to u svako doba dana i noći.

Jedne prilike, priča, nešto strašno je zaklepetalo u kupatilu. Oni unutra, a tamo – nema ništa. Isto se desilo dok su sjedili u kuhinji nakon obilne večere. Na verandi je bila tolika buka kao da je polomljeno svo suđe koje ona nije stigla skloniti. Kada su pogledali, sve je bilo na svom mjestu.

Kako su derviši izbjegli nesreću u kojoj su poginula 43 putnika?

U Tičićima su česte nesreće, odroni i klizišta

Mnogo činjanica govori u pilog mišljenja pojedinih ljudi sa ovog područja da je nekoliko kilometara puta M-17, i to na potezu od Zlog brijega do banje u Tičićima (uz koji se paralelno prostire Donji Kakanj), ukleto, jer se cesta izgradila nakon izmještanja muslimanskog groblja, čiji ostaci i danas postoje s lijeve i desne strane rijeke Bosne, koju prati ova cesta.

Mnogo saobraćajnih nesreća desilo se na ovom pravcu, i to veliki broj sa smrtnim ishodom, a najteža nesreća uopće u BiH dogodila se 13. maja 2000. godine kada se autobus pun ljudi, koji su krenuli na mevlud u Blagaj kod Mostara, sa mosta kod Zlog brijega srušio u rijeku Bosnu. Tada su poginule 43 osobe, a teško ozlijeđeno 11.

Iako su na Sudu krivcem proglašeni prijevoznici jer je, navodno pukao spojler na autobusu, a druga verzija je govorila da se sve desilo zbog rupe na putu, do kraja je ostalo nerazjašnjeno šta je bio pravi uzrok ove nezapamćene nesreće. Interesantno je da na ovaj put nisu krenuli neki derviši iako su to planirali. Iz njihovih krugova procurila je  vijest da su noć prije, tokom zikra, dobili znak da sa ovim putovanjem neće biti sve kako treba.

 Da li je ukleta kuća Novice Kovačevića?

Na glavnoj cesti kroz Donji Kakanj zatekli smo grupu Suljinih i Sakibinih komšija kako prodaju vreće uglja, kojega su sakupili sa napuštenog kopa Rudnika. Odmahuju glavama, sa nevjericom, na pitanje, jesu li čuli da u njihovom selu ima prikaza.

Međutim, Šaban Pipo, koji je do prije nekoliko godina sa suprugom Medinom i troje djece živio u kući Novice Kovačevića, bez i trunke sumnje, potvrđuje da ovdje uporedo sa ljudima žive i prikaze. Kaže da je to najvjerovatnije zbog toga što su neke od kuća napravljene na grobovima.

 „Govorili su nam neki Srbi koji su ovdje ostali da ne ulazimo u tu kuću jer je u njoj svašta bilo, ali nama je bila potreba. Istina je, doživjeli smo noću da neko kuca i vrata se sama otvaraju a kad izađeš – nema nikoga. Onda, žena me budi i kaže da hoda neko po kući. U potkrovlju i u podrumu.

 Njegov rođak, 76-godišnji Bajro Pipo je bio svjedok kada je, po savjetu hodže, njegov komšija Novica pokupio iz svoje avlije nišane koji su se urušili od starosti i zakopao ih na jednom mjestu.

USKORO ČITAJTE NASTAVAK :

KO JE ŽENA SA KOZIJIM NOGAMA, KOGA SVE NAPADAJU PRIKAZE U KAKNJU, ZAŠTO IM SMETAJU EZANI

(aura.ba)