UKLETA TVRĐAVA POSJETITELJE TJERA NA SAMOUBISTVO

 Tvrđava Real Felipe izgrađena je za odbranu glavne peruanske luke i grada Lima od gusara  tokom kolonijalnih vremena. Tvrđava je bila ključna u pomorskoj bitci 1866. godine između španske flote poslane u Južnu Ameriku kako bi “vratila” svoje kolonije i kopnene  teritorije na obali Perua. Tvrđava Real Felipe trenutno je muzej istorijskih uniformi, oružja i ostalih vojnih pribora.

 

Istorija nam je poklonila mnoštvo tajanstvenih mjesta i zaboravljenjih ruševina tokom proteklih milenijuma. Ova mjesta su svjedoci našeg napretka, naših snova, a ponekad čak i naše nasilne prirode. U slučaju potonjeg, ponekad se čini da ova mjesta akumuliraju neku vrstu tamne energije, vezujući za njih određene sile koje možda nikada nećemo razumjeti.

Mnoga ukleta mejsta svijeta izviru iz tako mračnih poglavlja istorije, i iz užasa rata, a jedno od njih se nalazi u Peruu.

Ovdje ćemo upoznati staru tvrđavu koja je doživjela mnoge bitke i vidjela mnogo krvoprolića, a koja je istovremeno i jedno od najukletijih mjesta u zemlji.

 Gigant od tvrđave

Još u 17. vijeku, grad Lima u Peruu imao je veliki problem s gusarima. Glavna luka i grad Perua, tada kolonija Španije, bila je česta žrtva teških upada nemilosrdnih gusara koji su bacilli brodarstvo u nered i prisilili vicekralja Melchora de Navarra Rocafulla da sagradi ambiciozne zidine oko grada u periodu od 1684. do 1687. godine, nazvane Zidovi Lime.

Ova impozantna utvrđenja radila su svoj posao dovoljno dobro sve dok ih zemljotres 1746. godine u velikoj mjeri nije pretvorio u ruševine. Novi projekat je potom pokrenuo vicekralj Jose Antonio Manso de Velasco za stvaranje velike tvrđave u oblasti Callao u širem području Lime kako bi se ojačala odbrana ove ključne strateške luke.

Nazvana Tvrđava Real Felipe, po španskom kralju Felipeu V, prostirala se na 70.000 kvardatnih metara, a sastojala se od debelih i neprobojnih kupola, baraka i bedema, a “ukrašena” je i sa ogromnim arsenalom od 188 bronzanih i 124 gvozdena topa.

U to vrijeme to je bila najveća španska tvrđava ikada izgrađena u Južnoj Americi i dobro je služila svojoj svrsi.

 Zatvor i mučilište

Tokom ratova za nezavisnost Perua početkom 19. vijeka, tvrđava Felipe bila je moćna građevina, koja je bila ključna za odbijanje neprijatelja. Tvrđava je odbila i nekoliko velikih pomorskih napada i blokada, i prisilila argentinskog generala Josea de San Martina da odustane od pomorskog napada i umjesto toga izvrši invaziju na Limu kopnom 1816.godine.

Nakon duge opsade pune žestokih borbi, neprobojna tvrđava je konačno poražena uslijed nestašice zaliha i naglog izbijanja kolere, nakon čega se rojalistički general Jose de La Mar predao republikanskim snagama.

Tvrđavu će ponovo zauzeti Španci pod brigadirom Hoseom Ramonom Rodilom, ali je kasnije ponovo preuzeo Peru kada su se Španci predali. Neko vrijeme se koristila i kao zatvor za zarobljene neprijatelje, čime je dobila reputaciju brutalnog mjesta za mučenje gdje vladaju užasni životni uslovi. Pričalo se da je boravak tamo jednak smrtnoj kazni.

U moderno doba, tvrđava služi kao Muzej peruanske vojske i smatra se glavnom istorijskom atrakcijom u Limi, ali uprkos tome tvrdi se da je tvrđava Real Felipe puna duhova, i važi za jedno od najukletijih mjesta u Peruu.

 Bijela dama i vatrene oči

Jedna od poznatijih paranormalnih priča iz Real Felipea je ona o duhu žene obučene u bijelo, poznata kao La Perricholi. Za nju se kaže da je bila zabavljačica i članica španske porodice visokog ranga, koja je utočište u tvrđavi potražila tokom rata za nezavisnost.

Tamo se navodno razboljela i umrla, iako se čini da zapravo nikada nije ni otišla.

Za Bijelu damu se kaže da i dalje luta hodnicima tvrđave, često se čuje kako jezivo pjevuši pogrebnu melodiju, a navodno je njen duh najaktivniji na pokretnom mostu Torreon del Rey, u blizini Kraljeve kule.

Čini se da ovaj pokretni most privlači mnoge paranormalne pojave, jer se navodno tu mogu vidjeti sablasni vojnici i nepoznata figura koja skače s mosta samo da bi nestala u zraku prije neko što padne na zemlju, a tu su i misteriozne vatrene oči koje posmatraju posjetitelje sa jedne od kula tvrđave.

  Sablasna zvijer u tamnici?

Još jedno aktivno područje tvrđave je tamnica ispod kule Kralj i Kraljica, gdje su zatvorenici nekada bili mučeni tokom ere kolonijalnog rata. Hladni, kameni zidovi ovdje su apsolutno prožeti istorijom patnje i smrti, mjesto gdje su zatvorenici polivani vrelom vodom i strpani u male vlažne ćelije da čame u vlastitoj prljavštini.

Lista jezivih pojava u ovom mraku je duga. Neobjašnjive sjene, predmeti koji se sami pomjeraju, svjetlosne anomalije, neobjašnjivi zvukovi koraka, šaputanje, zapomaganje, i razni udarci i kucanja, guranja od strane nevidljivih ruku, i veliki osjećaj straha i panike koji obuzima posjetitelje do te mjere da imaju nekontrolisanu želju da pobjegnu.

Neke od prikaza koje se navodno nalaze u tamnici su likovi davno umrlih zatvorenika, a spominje se i čudna crna sablasna figura koja je više zvijer nego ljudska. Također se spominju i mali goblini koji trče po hodnicima i kriju se u ćelijama.

 Vječni dom

Ovoj grupi sablasnih likova pridružuje se i duh mladog dječaka u mornarskoj odjeći iz 1800-ih, za kojeg se kaže da je star oko dvije godine, koji luta i krije se među izloženim vojnim eksponatima u blizini Guvernerove kuće.

Ovaj sablasni dječak kao da se igra žmire, jer čeka dok ga neko ne ugleda, a zatim nestaje u zraku. Često iza sebe ostavlja sićušne otiske stopala u prašini kamenog poda.

Tu je i duh mladog vojnika koji je poginuo kada je skočio s Kraljičine kule umjesto da se suoči sa zarobljeništvom tokom jedne od mnogih bitaka u tvrđavi. Njegovog duha posjetioci vide kako skače s bedema samo da bi nestao prije nego što udari o zemlju. Priča se i da posjetioce koji uđu u kulu obuzima ogroman strah i želja da skoče s vrha bedema.

Ovi bedemi također su dom vještičije utvare koja se pojavljuje kao žena sa skeletnim licem. Čini se da su sve ove pojave u skladu s opštom temom ukletih mjesta, jer je tvrđava bila lokacija vrlo mračne i tragčine prošlosti koja se, čini se, nekako urezala u njenu samu strukturu.

Iz bilo kojih razloga, neke vrlo čudne sile su se vezale za ovo mjesto, i ono je postalo jedno od najukletijih mjesta u cijeloj zemlji, ostajući dom nemirnih duhova koji izgleda, tvrđavu ne žele nikada napustiti.