Ukleta palača “Winčesterka”: Gazdaricu su proganjale duše onih koji su ubijeni puškom “vinčester”

“Ne smijem stati, ubit će me… – govorila je udovica Sarah Vinčester. Ekscentrična nasljednica bogatstva stečenog proizvodnjom oružja bila je uvjerena da je progonjena dušama onih koji su ubijeni puškom Winčester. Kuću duhova je gradila 38 godina.

Kad je William Winčester preminuo 1881. godine, svojoj supruzi Sarah Winčester ostavio je ogromno bogatstvo na raspolaganju. Naslijedila je čak 20 miliona dolara. Taj novvac je odlučila uložiti u izgradnju ogromne kuće u Kaliforniji (područje Santa Clare).

Kako nije imala djece, a živjela je sama, nakon smrti muža Sarah je zapala u veliku depresiju. Liječila se gradnjom ogromne palače na prostoru površine 65 hektara.

No, pritom nije bila psihički najstabilnija, pa je planove o gradnji mijenjala svakodnevno, izluđujući građevinske radnike. Ipak, s obzirom da su bili vrlo dobro plaćeni, nije im preostalo ništa drugo nego je slušati.

Vjerovala je da je progonjena dušama onih koji su ubijeni puškom Vinčester, te da će ostati živa dokle god bude gradila svoju kuću. Stoga je neprekidno radila na kući, vjerujući da će je, ako prestane, duhovi ubijenih progoniti i na kraju ubiti. Tu kuću je gradila punih 38 godina.

Na kraju je sagrađeno zdanje, na sedam spratova imalo 300 soba, 13 kupatila, dvije balske dvorane, 6 kuhinja, 47 kamina, 2 podruma i 3 lifta.

Bila je opremljena grijanjem na paru, modernim WC-ima, pa čak i horizontalnim liftovima. Po cijeloj kući se može vidjeti uzorak paukove mreže, jer je to bio omiljeni motiv gazdarice.

Misterije koje okružuju Sarah i njena ekscentrična vjerovanja učinila su da se kuća i dalje smatra ukletom. Ona nije unajmila arhitektu koji bi dizajnirao kuću, već je navodno bila u dosluhu s duhovima – koje je kontaktirala pomoću table. Oni su joj navodno davali instrukcije i upute, zbog čega su se planovi i toliko mijenjali.

Ipak, proces dozivanja duhova ima i svoju manu, pa su se uz one dobre javljali i oni mračni. U pokušaju da pobjegne od tih zlih duhova koji su je proganjali, Sarah je naredila i postavljanje vrata koja nisu nikuda vodila.

Vjerovala je kako će njima namamiti duhove te biti sigurna. Kao rezultat toga, ova vila imala je 2.000 vrata i preko 10.000 staklenih panela. Vrata koja lebde iznad kuhinje su jasan pokazatelj Sarahinih strahova.

Neke sobe čak imaju prozore koji gledaju na druge sobe. U nekoliko navrata, Sarah je zatražila izgradnju stepenica koje ne vode nikuda, samo do stropa.

Sarah je pričala da je s duhovima komunicirala u “Plavoj sobi’ gdje su se nalazili samo sto, stolice, ormar, olovke i papiri.

Iako je Sarah imala svoju spavaću sobu, legenda kaže da nikada nije spavala u istoj prostoriji dvije noći zaredom kako joj duhovi ne bi mogli ući u trag. Iako se u kući nalaze dvije dvorane za balove, nijedna od njih nije nikada korištena.

Sarah je bogatstvo pomagalo u njenoj ekscentričnosti. Voljela je crveno drvo, ali je mrzila crvenu boju, pa je sve moralo biti obojeno ili prekriveno.

Iako je nemoguće znati što je Sarah zapravo željela postići sa svojom neobičnom vilom, u njenoj ljepoti i misterioznosti se može uživati i danas, kroz turističke obilaske – jer niko nije bio zainteresiran za život u njoj.

Nakon što je Sarah preminula 1922. godine, za sobom je ostavila ogromno bogatstvo. Bilo je potrebno čak šest sedmica da se srede stvari koje je za sobom ostavila. U jednoj od brojnih soba pronađeno je preko 25.000 dolara (današnja vrijednost je oko 400.000 dolara).

Po udovici Winčester snimljen je film Kuća duhova. Reditelji filma, braća Michael i Peter Spierig, snimali su film na autentičnoj lokaciji. U glavnim ulogama su legendarna Helen Mirren i Jason Clarke te Sarah Snook. (aura.ba)