Ukleta kuća u Hrvatskoj: Ubila je sve svoje stanare u zadnjih 100 godina, ali i slučajne prolaznike

Riječki radiesteziolog Borivoj Bukva prije desetak godina se ohrabrio i otišao istraživati duhove u kući. Pokušao je viskom doznati što se događalo u kući i dobio tri jasne naredbe da se gubi iz kuće. Poslušao je. Znao je da se s tim ne treba šaliti.

Vijekovima kruže priče, mitovi, legende o ukletim mjestima, kućama, bolnicama itd. Mnoge paranormalne aktivnosti su uhvaćene i kamerama tako da su i milionoi gledalaca mogli vidjeti ono „nevidljivo“.
Upravo o takvom jednom mjestu tj. kući pišem u daljem tekstu.

Mnogi ne vjeruju da postoji bilo šta drugo osim onog vidljivog okom. Ali kolika je naša planeta, koliki je univerzum, zar zaista trebamo vjerovati da smo mi jedini stanovnici svega?
I dok mislite o tome, ja ću vam prestaviti jednu od najukletijih zdanja na prostorima Hrvatske.
Naime, kilometar i po od Lovrana nalazi se kuća kao svjetionik na kamenom platou, a iznad nje je nekoliko stotina metara visoka kamena zid. Mještani su godinama u strahu izbjegavali ruševnu kuću koja je nekada bila hotel. Vjeruju da kuću opsjedaju duše zlostavljanih logorašica.
Mnogi ni ne žele pričati o njoj, a oni koji progovore kažu samo da je ukleta. U kući su se događale čudne stvari, a postoje i svjedočanstva ljudi koji su ‘za dlaku’ izbjegli tragediju.

 Galama, smijeh, lupanje čaša i tanjira
Jedna od takvih priča je o uglednom opatijskom ugostitelju, koji se s ljubavnicom sklonio od kiše u ruševnu kuću.
Odjednom se na spratu začula galama, smijeh, lupanje čaša i tanjira, kao da je u toku raskalašena zabava. Iznenađeni par skamenio se! Uprkos pljusku pohitali su prema automobilu, upalili motor, ali točkovi auta su se vrtjeli u mjestu.
Auto je, kao u filmu, već polako klizio prema rubu duboke provalije. I kad su već pomislili da je kraj, u stijenu iznad kuće udario je grom, a istog trenutka automobil je jurnuo prema glavnom putu.

Kolijevka i četiri tanjira na stolu
Riječki radiesteziolog Borivoj Bukva prije desetak godina se ohrabrio i otišao istraživati duhove u kući. Prizor ga je šokirao. U ruševini su bile pletene fotelje, sto i kolijevka te četiri tanjira na stolu.
Pokušao je viskom doznati što se događalo u kući i dobio tri jasne naredbe da se gubi iz kuće. Poslušao je. Znao je da se s tim ne treba šaliti. Pogotovo zato što je kuća u posljednjih sto godina ubila sve svoje vlasnike, ali i slučajne prolaznike koji su samo boravili u kući. Bukva je kazao kako će vlasnik kuće morati biti stranac, jer je i njen prvi vlasnik bio stranac. Samo on moći će je urediti i koristi u ugostiteljske svrhe, kako je bilo i na početku.

 Ubijeni i češki turisti
Nekada je kuća bila prekrasan hotel. Dolazili su gosti iz cijele Austro-Ugarske. Jedne večeri 1923. kuća je planula, a navodno ju je zapalio sam vlasnik zbog osiguranja.
Nakon nekog vremena kuću je kupila jedna porodica i krenula u obnovu. Međutim, veliki fijuk – vihor je digao krov i razbacao crijepove po selu.

Ni jedna druga kuća nije stradala. Vlasnik je zatim obolio i umro. Drugi vlasnik umro je od iznenadne bolesti, a sljedeći u prometnoj nesreći nekoliko mjeseci nakon što ju je počeo adaptirati.
U kući je grom ubio češke turiste koji su ušli kako bi se sklonili od kiše. – Kuća je ta koja sama bira svoje vlasnike – objasnio je Bukva i dodao kako je imao osjećaj da ga neko gura s litice dok je bio tamo.
Na dva unutrašnja zida kuće nacrtani su veliki krstovi, kao da se neko tako želio zaštititi.

 Tri žene mučene i ubijene
U kući su navodno obitavala tri duha. Tri žene mučene su i ubijene u kući, jedna za vrijeme Drugog svjetskog rata, a dvije poslije. Glavni organizator zločina bio je talijanski fašistički časnik Scrobognia, rođen u Rijeci.

Bio je, među ostalim, zadužen i da dovodi mlade djevojke u stožer talijanske vojske u Opatiji. Fašisti su lovili djevojke i često cijela sela odvodili u logor, zbog saradnje s komunističkim bandama u šumi.
Dio djevojaka završavao je u Opatiji, a one koje visoki časnici ne bi odabrali za svoju zabavu, Scrobognia je, navodno, odvodio u kuću na osami.

U kući je bilo još ubistava, samoubistava i neobjašnjivih smrti, ali ti duhovi se nisu zadržali. Mještanka je ispričala kako je muškarac prerezao supruzi grkljan 1912. godine zbog ljubomore.
Zatim se skinuo go i bacio sa stene. Imali su četvero djece.

Sadašnji vlasnik zaista je – stranac!
Današnji vlasnik, čiji je pokojni otac stradao u prometnoj nesreći nedugo nakon što je počeo popravljati kuću, uredio ju je u ugostiteljski objekt. To je i bila očeva želja.
Ne vjeruje u priče o duhovima, a kuću je obnovio kakva je bila. Inače, on je porijeklom Mađar i Talijan, a otac mu je imao austrijsko državljanstvo.
-Ovdje smo već šest godina i ništa se čudno nije događalo.
Upravo suprotno, gosti nam se rado vraćaju, puni su utisaka i kako kažu, kod nas se osjećaju odlično”, ispričala je vlasnica hotela.
Ipak, što bi rekla ekipa iz Dosijea X, istina je tamo negdje.

Zoran Šumadinac/aura.ba