Ukleta kuća iz “Aleje Kovčega”: Vanessu Mitchell (37) iz Essexa godinama je uznemiravalo 12 duhova!

 Vanessa Mitchell završila je u vijestima nakon što se iselila iz kuće za koju je tvrdila da je ukleta. Situaciju na terenu odlučila je provjeriti novinarka britanskog tabloida The Sun. Priču su nedavno prenijeli svi svjetski mediji. Nju i njenog sina, navodno je uznemiravalo 12 duhova, a sada, nakon što se iselila iz kuće, Vanessa rado odvodi svoje prijatelje, novinare i sve znatiželjnike u obilazak kuće. Istina ili puka želja za publicitetom? Prosudite sami…

Vanessa-Mitchell-3

Iako kuća izvana izgleda udobno i sigurno, jeza počinje čim se prekorači kućni prag. Vanessini prijatelji tvrde da su, po ulasku u kuću, vidjeli kapi krvi na tepihu, što ih je prestravilo. Horor se nastavlja u dnevnom boravku, gdje se povremeno pojavljuje duh, čuje se zveket lanaca, a temperatura u sobi neobjašnjivo pada

Prethodni vlasnici su se svi redom razvodili, ludjeli ili umirali, no najstrašniji dio povijesti kuće je da je do početka 20. stoljeća služila kao zatvor u kojem su, navodno, u 16. stoljeću držali i ‘vještice’ koje su čekale smrtnu kaznu.

 Kuća – zatvor

Tako su nedavno izvještavali mnogi svjetski mediji, a vlasnica kuće, Vanessa Mitchell, dospjela je u žižu interesovanja. Novinarka The Suna posjetila je kuću i pokušala prespavati u njoj, no tvrdi da su je neobjašnjivi zvukovi, pad temperature i jeziva atmosfera potpuno prestravili. Pobjegla je oko ponoći jer je osjećala da je neko ne želi u kući i da ima vrlo snažan poriv dokazati joj to.

 

Donosimo transkript videa u kojem je novinarka The Suna, Miranda Prynne posjetila kuću te razgovarala sa Vanessom Mitchell:

– Nalazimo se ispred kuće, koja se zove ”Cage – srednjovjekovni zatvor”, dobro poznate po tome što je opsjednuta. Vanessa Mitchell ju je napustila nakon tri godine, potaknuta brojem duhova, kao i navodnih proganjanja koja su se tu odvijala. Na ovoj ploči na samoj kući, kao što i sami vidite, stoji: “Cage Srednjovjekovni zatvor: Stanovnica Svetog Osytha Urshula Kemp ovdje je bila zatočena prije nego je obješena kao vještica 1582. godine. Zadnji put je korišten 1908.”

Vidi se da je prije kuća korištena kao zatvor. Dakle, između ostalog tu su zatvarane vještice, kao Urshula Kemp, zbog vještičarenja… Zanimljivo je da se kuća nalazi u aleji, koja je poznata kao Aleja Kovčega, jer njome su nošena tijela ka crkvenom dvorištu.

Vanessa je u kući živjela tri godine, a njezini prijatelji kažu da su pri ulasku u kuću viđali kapi krvi na tepihu i to ih je jako uplašilo. Ubjeđivali su je da se iseli nakon što su posvjedočili tim stvarima.

Dječiji duhovi

– Vi ste kupili ovaj posjed nadajući se kako će to biti kuća iz snova za vas i vašeg sina, malenog Jesse-ja. Ali, bili ste primorani iseliti. Recite nam više o tome – upitala je novinarka Vanessu.

– Zaista nešto nije bilo uredu s kućom. Kako je bilo živjeti ovdje… Mnogo pokreta, TV bi se palio i gasio sam od sebe, mijenjali kanali, jastuci na sofama bi samo odlijetali sami od sebe, mnogo pokreta na stepenicama gore-dole, mnogo lupe vrata, tuševi i česme na spratu uvijek su radili, stvari bi odlijetale jednostavno sa stola; mnogo očigledno vidljivih aktivnosti…

U nastavku, pred TV kamerama, pokazala je spavaću sobu, u koju je stavila neke dječije igračke da bi, kako kaže, “umirila duhove”

  • Mislim da su bili dječiji duhovi, jer lulo se mnogo dječijih glasova, naročito jednog dječaka. On je neprestano dozivao svoju majku i tražio je. Bilo je zaista srceparajuće to slušati. Bilo je evidentno da se to dijete igralo s ovom igračkom (pokazuje plastičnu klackalicu) jer se stalno pomjerala. Ne vjerujem da je ovo bila dječija soba, ali mislim da se preferiralo dječije igranje u njoj.

Kap koja je prelila čašu bio je trenutak kad sam ugledala čovjeka kako stoji iznad Jasseijevog kreveca. Sve su njegove igračke počele padati niz stepenice, i kuća kao da se počela mijenjati, osjetila se neka energija. Moj Jesse je bio beba i zbog njega sam morala otići. Dešavalo se da ga “uhvatim” kako se smije i kao da je nešto okupiralo njegovu pažnju. Posmatrala sam ga nekoliko puta poprilično pažljivo. On je viđao nešto. Sve je to bilo već prilično gadno i za mene samu. Nisam željela da se nešto desi mome sinu – ispričala je Vanessa.

Najpoznatiji engleski stručnjak za paranormalno, Chris Palmer, proveo je jedan vikend u Vanessinoj kući i za The Sun kratko izjavio: Bio je to najjeziviji vikend u mom životu.

(aura.ba/arhiva magazina Aura)