Ugrijte se u hladnim danima vrućom pogačom: Recept za ukusnu, mekanu pogaču


Sastojci
600 gr brašna, 20 gr svježeg kvasca, 250 ml mješavine vode i mlijeka, 50 ml jogurta, 50 ml ulja, 1 žumance, 2 kašikice šećera, 2 kašikice soli, 100 gr margarina.
Premaz
susam, lan, mak po ukusu
Način pripreme
U dublji sud za miješanje stavimo izmrvljeni kvasac, kašikicu šećera, malo vode i brašna i promiješamo kašikom da se sjedini, a zatim dodajemo sve tečne sastojke jogurt, ulje, žumance, so i šećer i mješavinu vode i mlijeka.
Promiješamo sve kašikom a zatim dodajemo brašno i mijesimo dok ne dobijemo meko i elastično tijesto koje se ne lijepi na ruke. Ostavimo tijesto da odmara oko 10-15 min. Izručimo ga na pobrašnjeni radni sto i dijelimo na 4 dijela. Od svakog formiramo kuglicu i stavljamo sa strane. U posudicu samo malo otopimo margarin. Oklagijom od svake lopte tijesta formiramo krug, premažemo margarinom i redamo ih jedan preko drugog, posljednji ne premazujemo.

Tako poredjne krugove prebacimo na pek papir. Malom čašom obilježimo krug u sredini kako bi znali dokle režemo kore. Oštrim nožem dijelimo krug na 8 dijelova ne prelazeći krug na sredini. Svaku osminu dijelimo na 3 dijela i pletemo pletenicu tako što je rez prema licu kako bi se pletenica listala tako ponavljamo sa svakom osminom. Sve tako ponavljamo sa svakom osminom ali sve ovo radite na papiru. Zatim zajedno sa papirom pogaču prebacimo u tepsiju br 26. pokrijemo pogaču i ostavimo da raste oko 20 min. Premažemo umućenim bjelancetom i po želji ukrasimo. Pečemo u prethodno zagrijanoj rerni na 200c oko 25-30min.

/Tanja Đorđević/aura.ba/

Komentari

komentara

error: Content is protected !!