Udisanje bakterija iz tla pomaže u učenju?

Studijama je dokazano da je bakterija, ubrizgana u miša, uzrokovala ‘rast’ živčanih stanica i povećanje razine serotonina što zapravo utječe na smanjenje tjeskobe, ali i povećanje sposobnosti učenja.

Udisanje i uzimanje određene vrste bakterija iz tla može utjecati na smanjenje simptoma tjeskobe i povećanje sposobnosti učenja, otkrili su naučnici na Sage Colleges of Troy u New Yorku.

Radi se o bakteriji Mycobacterium vaccae koja se prirodni sastav tla odnosno prljavštine, a često se u organizam unosi udisanjem tokom boravka u prirodi.

Studijama je dokazano da je bakterija, ubrizgana u miša, uzrokovala ‘rast’ živčanih stanica i povećanje razine serotonina što zapravo utječe na smanjenje tjeskobe.

Smanjeni simptomi tjeskobe nisu jedini rezultat povećanja serotonina:

– Budući da serotonin igra veliku ulogu u učenju, zapitali smo se može li M. Vaccae unaprijediti sposobnost učenja u miša – rekao je voditelj istraživanja Dorothy Matthews.

U daljnjem ispitivanju, grupa miševa koje je bila tretirana bakterijom stavljena je zajedno s grupom običnih miševa u labirint. Miševi koji su bili izloženi M. Vaccaei u labirintu su se snalazili dvostruko brže pokazujući mnogo manje obilježja tjeskobnog ponašanja. Ako bakterija ima sličan učinak i na ljuski organizam, značilo bi da boravak u prirodi trebao postati dio rutine u svrhu pravilnog održavanja neurološkog stanja.