Udahnite zdravlje: Inhaliranje nad ovim biljkama liječi i štiti organizam

Sezona kihanja, šmrcanja i bolnog, začepljenog nosa odavno je tu. Jedna od najučinkovitijih i najpoznatijih metoda borbe s navedenim simptomima prehlade je inhaliranje.

Ovisno o tome gdje se problem jače manifestira, inhalira se na usta ili nos, a ovisno o problemu, upotrebljavaju se različiti sastojci. Za inhalaciju mogu poslužiti različite otopine obogaćene raznim sastojcima. Može se koristiti fiziološka otopina ili obična vruća voda u koju se u pravilnim vremenskim razmacima ukapavaju eterična ulja različitog cilja djelovanja, ali i običan čaj.

Jedan od najčešće korištenih čajeva za inhalaciju je vruća kamilica, koja se uglavnom koristi kada je cilj inhalacije razrjeđivanje nakupljenoga sekreta koji uzrokuje probleme u gornjim dišnim putevima. Drugi najčešći čaj koji se od pamtivijeka koristi u ove svrhe je čaj od kadulje: on potiče izbacivanje sluzi, a posebno je dobar za inhaliranje na usta jer zbog svojih ljekovitih svojstava blagonaklono djeluje na upale grla i krajnika, a pomaže i u liječenju afti.

Ipak, kako je kadulja poznata po iznimno jakim svojstvima, pri njezinu je korištenju potrebno biti umjeren, stoga ju je najbolje koristiti u kombinaciji s drugim sredstvima za inhalaciju. Osim čaja od kamilice i kadulje, za inhalaciju se preporučuje i čaj od đumbira ili od metvice. Đumbir je ljekovit zato što sadrži gingerol koji, osim što otvara dišne puteve, pomaže i kad vas od izmučenih sinusa već boli glava. Naime, udisanje čaja od đumbira dokazano smiruje glavobolju.

Osim čajeva, za inhalaciju se upotrebljava i slana otopina, odnosno morska sol otopljena u vrućoj vodi. Topla slana voda pročistit će nosnice i sinuse, oslobađajući ih od sluzi, bakterija i nečistoće. Udisanje pare obogaćene odabranim eteričnim uljima također pomaže pri otvaranju sinusa, a pritom se najčešće koriste eterična ulja metvice, eukaliptusa, čajevca ili već spomenute kadulje.

Eterična ulja posjeduju prirodne sastojke koji pomažu pri pročišćavanju nosnica, a imaju i antibakterijska i antivirusna svojstva koja potiču brži oporavak od infekcije.

Premda je inhaliranje samo po sebi oblik liječenja, važno je da pripazite da voda ne bude prevruća kako ne biste oštetiti sluznicu, a budite oprezni i pri odabiru sastojaka za inhalaciju da vam ne bi uzrokovali alergijske reakcije.