UCJENE ILIJAŠKE GATARE: Ako mi ne pošalješ ultra karticu, kćerka ti nikada neće progovoriti, a ti ćeš završiti u ludnici

Pročitajte kako je Džana Beriša iz Ilijaša ucjenjivala Samiru Šehić iz Dubrava kod Živinica. Ubijedila je da je zmija prešla preko njene kćerke

Samira Šehić

Samira Šehić je na svojoj koži i koži svoje porodice osjetila šta znači pomoć zatražiti od nekoga čija se kuća treba zaobilaziti. Ne rado se prisjeća tih trenutaka i svaki put zadrhti…

Priča kako je njena petogodišnja kćerka imala govornu manu – neka slova teško je izgovarala. A onda je počela reagovati na zvuk ezana. Plakala je do te mjere da bi joj lice pomodrilo, a rukama bi pokrivala uši gotovo do padanja u trans.

„Nije mi nikada htjela odgovoriti zašto se tako ponaša i zašto se boji ezana i hodže. Nije, čak, htjela ni razgovarati na tu temu i sav odgovor, koji bi od nje dobila, svodio bi se na – “zato”.

Odgovarala bi kratko i drsko – prisjeća se Šehićeva teških dana . Kao i svaki roditelj, odlučila je potražiti lijeka za svoje dijete, ali kome se obratiti, pitala se?

„U periodu kada se sve to dešavalo, otišla sam kod sestre u Ilijaš. Ispričala sam joj svoj problem i tražila od nje savjet. Nije mnogo znala o ljudima koji bi mi eventualno mogli pomoći, ali mi je kazala da u njenom komšiluku živi jedna žena koja, navodno, pomaže ljudima i liječi od sihira. Fina je i poštena, barem se tako predstavlja, kazala mi je sestra.

Džana Beriša

„Ja sam Džana“, dočekala nas je na vratima naizgled fina i poštena žena. Odmah mi je kazala da se ne bojim i da se ona zaklela mrtvim djetetom da će, samo ukoliko može pomoći ljudima, to i raditi, a ako ne, sigurno neće ni odmoći.

U želji da spasim svoje djete, povjerovala sam doslovno sve što mi je kazala. Ušle smo u kuću i ona je započela sa svojim seansama.

„Gospođo draga, vaša kćerka i vi ste puni sihira – govorila mi je, kaže Samira.

– Ali moram vam reći i to da je sihire napravio vaš drugi muž. Osim toga, kada je vaša kćerka bila mala, neka žena je prenijela zmiju preko nje i ona je doživjela toliki šok da zbog toga ne može fino pričati. I ne samo to. Vi imate problema i u svojoj porodici. Vaša majka i vaš brat, također vam prave sihire, jer vas žele otjerati iz kuće. Smetate im…

Nisam htjela vjerovati u njene priče Za Samiru, iako u to nije mogla povjerovati, bio je to šok. Zar rođena majka i brat da joj žele zlo?

„Kada sam krenula kući Džana mi je dala neki konac i vodu da dajem curici i, navodno, s vremenom će sve biti dobro – kaže Samira i dodaje da joj je to uistinu malo pomoglo ali ne zadugo.

Za cijeli taj tretman Samira je Džani dala 20 KM, a od kuće joj je poslala porukom još 20 KM kredita za mobitel. Takav je bio dogovor.

– Dobro, mislila sam, neka ona priča šta hoće. Ja znam da od toga nema ništa, ali eto, neka joj bude. Neću joj se više vraćati, a lijeka ću potražiti negdje drugo. No, može li se samo tako otići bez pozdrava?

Samiru je Džana počela zvati telefonom, ubjeđivati kako će završiti u ludnici, a njena kćerka nikada neće progovoriti, te da hitno mora početi dolaziti kod nje na tretmane.

„Ispočetka sam joj fino pokušavala objasniti da mi je stvarno daleko dolaziti iz Živinica u Ilijaš, da nemam para, ali ona nije odustajala. Kako je Džana bila sve upornija, a Samira se više nije htjela javljati na telefon, niti odgovarati na poruke, Džana joj je kaže počela prijetiti, tražiti još kredita za mobitel…

„Prijetila mi je da će mi napraviti pakao od života, da će nazvati mog muža i reći mu kojekakve stvari o meni i da će, čak, i njemu uništiti život. Po nagovoru oca, Samira je poslala dvije kartice kredita od po 20 KM.

„Nisam to uradila iz straha za mene, nego za moje dijete, jer su takve osobe spremne svašta uraditi. Osim toga, moj otac nije htio da se diže prašina oko toga i htio je da se sve to jednom završi. No, ne znam koliko je to moguće. Osobe poput Džana Beriša svoje žrtve ne puštaju lahko. Ne znam šta da radim… (aura.ba/A.A.)