Heljda nije žitarica i ne sadrži gluten.Izuzetno je korisna za gubitak suvišnih kilograma. Nutricionisti je često preporučuju uključiti u jelovnik bolesnih od anemije, hipertenzije, bolesti jetre.
Znate li da je heljda vrlo zdrava i korisna namirnica, koju bi itekako trebali uključiti u svoju prehranu?
Odavno je dokazano njeno ljekovito djelovanje za brojne zdravstvene tegobe.
Hrana za mozak
Budući da poboljšava pamćenje, heljdu nazivaju i idealnom hranom za mozak. Čaj od heljdinog cvijeta ima ljekovito djelovanje na dišne organe i pluća (kašalj, sluz, katar), a mješavina listova i cvjetova heljde liječi aterosklerozu krvnih žila.
Heljda ublažava posljedice zračenja i hemoterapije i mentalnog zamora. Jela od heljde pomažu kod kardiovaskularnih bolesti, a posebno kod povišenog krvnog pritiska i probavnih problema.
Pored navedenog, izuzetno je korisna za gubitak suvišnih kilograma. Isprobala sam je.
14 dana
U usporedbi s žitaricama, heljda je niskokalorična namirnica (nije žitarica), koji sadrži mnogo proteina, aminokiselina, željeza, magnezija, kalija, fosfora, joda, vitamina B1, B6…
Heljda je dijetalni proizvod. Nutricionisti je često preporučuju uključiti u jelovnik bolesnih od anemije, hipertenzije, bolesti jetre.
Dijeta se drži 14 dana, i osim gubljenja nekoliko kilograma, ujedno ćete i očistiti svoj organizam te odmoriti svoj želudac i crijeva.
Recept za pripremanje heljde:
Navečer, heljdu zaliti proključalom vodom, vodu ocijediti i zaliti ponovo proključalom vodom (1 čaša heljde u zrnu – 1,5 čaša vode). Možete pripremiti 1, 2 ili 3 čaše, koliko god želite. Pokušajte s jednom, pa ćete regulisati prema svom apetitu.
Poklopiti i ostaviti preko noći (ne kuhati). Ujutro je spremna za upotrebu.
Heljdu je dozvoljeno jesti koliko god želite, bez začina, umaka i soli (jedino može soja umak). Tokom dana popiti 1 l kefira (ne više od 1% -1,6%). Pijte obavezno vode, koliko god želite, ali ne manje od 1,5 litre dnevno. Uz vodu možete piti i zeleni čaj.
Dozvoljena je i kafa, ali ne više od 2 šoljice dnevno, bez šećera. Poželjno je da posljednji obrok imate 4 sata prije spavanja.
Tokom dana možete uzimati voće i povrće (jabuka, naranča, kupus salate, zeleno povrće, suhe šljive, kašiku meda). Možete jesti pareno zeleno povrće – špinat, brokula, prokulica, grašak… Bez soli i drugih začina. Ne bi trebali imati osjećaj gladi.