Učinite uslugu svom psihološkom zdravlju: Ako ste na odmoru, odmarajte!

Teško je da odolite iskušenju da ne provjeravate mejl ili da se bar malo ne uključite u posao kada ste na odmoru, a evo šta o tome govore psiholozi!


Čak i ako malo radite na plaži, “prevarićete” svoj mozak, tako da će vrlo malo pamtiti taj odmor.

Teško je da odolite iskušenju da ne provjeravate mejl ili da se bar malo ne uključite u posao kada ste na odmoru. Ali, kako pokazuju istraživanja, ako provedete i sat vremena dnevno radeći nešto za posao dok ste na odmoru, imaćete 43 odsto više šanse da ne zapamtite taj odmor.

“Nešto što se pamti zahtjeva dvije stvari,” kaže psiholog, profesor sa Teksas Univerziteta, i vodeći istraživač studije, Arm Markman, “Prva je uključivanje, energija koju ulažete, a druga je osobenost, nešto što odstupa od normalnog, uobičajenog. Razlog zašto ne pamtite šta ste imali za ručak, jeste što ručate svakog dana, i imate otprilike istu rutinu oko obroka.”

Kada ne uživate u svom odmoru i kada radite nešto za posao, teže ćete pamtiti taj odmor. Niste prisutni, i radite nešto što i svakog drugog “običnog” dana.

Ironično, često sanjarimo o tome kada ćemo na odmor, da bismo na odmoru teško odolijevali iskušenju da ne ulazimo u mejlove ili da ne provjeravamo šta se dešava na poslu. To je zato što često definišemo sebe onime što radimo. Posao nosimo svuda sa sobom, a sada je lakše nego ikada prije jer imamo naprednu tehnologiju. „Ako se ne dinstancirate od posla, održavate taj ciklus stresa,“ kaže Markman.

Ako morate da budete uključeni, ponesite telefon ali ne i laptop, tako bar savjetuje Markman. „Oni koji koriste laptop na odmoru imaju više problema da se sete odmora nego oni koji koriste pametne telefone,“ kaže on. Laptopi su opasni jer oni prosto mame na posao. Uključite se da samo provjerite mejlove, a onda započnete dugu mejl prepisku ili ulazite na sasvim nešto deseto vezano za posao. „Sa laptopom se radi lako, a kada nešto možete lako da uradite onda radite više,“ kaže Markman, i dodaje da je telefon drugačiji. „Nezgodnije je pisati duge mejlove preko telefona.“

Sigurni ste vidjeli one ljude koji bilježe svaki trenutak odmora, to je naravno loše. „Na taj način sebe „otcjepljujete“ od odmora. Kada toliko koristite svoj telefon, niste uključeni u okruženje. Postoji razlika između toga da kada je nešto lijepo,vi vidite, divite se, a zatim uslikate to, i kada hodate i gledate sve preko ekrana.“