Učestalo sanjanje cunamija, požara, poplava i prirodnih katastrofa uopće, ima svoju poruku: KATASTROFE U SNU NA JAVI DONOSE MANJE BRIGA

Photo credit: aura.ba

Snovi o katastrofama predstavljaju vrstu košmarnih snova, u kojima imamo osjećaj da ne možemo da vladamo situacijom, da su naši problemi ili oni sa kojima ćemo tek da se suočimo, izazvani spoljnim faktorima, a ne našim ponašanjem.

Ako su snovi koji se odnose na prirodne katastrofe učestali trebalo bi da obratite pažnju na “poruku”, jer se oni ponekad ne odnose na lični život onoga ko sanja, nego mogu da budu i nagovještaj događaja. Senzibilniji su u stanju da preko prognostičkih snova predvide kada će izbiti rat, poplava, zemljotres, požar…

Inače, za tumačenje snova, odvajkada se koriste sanovnici, ili “specijalizirani” tumači snova. No, postoji i grana snovotumačenja, koja se zove onirologija, a odnosi se isključivo na tumačenje snova o katastrofama: cunami, požari, poplave…

Edin Kalimero, sarajevski showman i astrolog, nedavno je dobio diplomu onirologa, te je sa našim čitateljima odlučio podijeliti dio svog znanja.

– Mislim da sam jedini onirolog u BiH, ali, diplomu imam reda radi, a ne da bih s njom radio. Da rastumačim nečiji san, imam urođenu darovitost, a diplome koje imam samo su nadogradnja mom urođenom znanju – kaže Kalimero.

CUNAMI

Velika je razlika u tome da li se ovakav san javi onima koji vole egzotične krajeve u kojima se cunami dešava ili ne. Ako niste nikada putovali u te krajeve, niti ste bilo šta slično doživjeli, znači da čeznete za uzbudljivim događajima, ali podsvijest vam govori da nemate snage ili mogućnosti da ostvarite svoje želje.

Uzbuđenja mogu da se odnose i na ljubavni život podjednako kao i na poslovni. Ako sanjate da ste žrtva cunamija, da se borite sa talasima, bježite i spašavate se – san je pozitivan. Ovakav san ukazuje na hrabrost i svijest o riziku u segmentu života koji vam je trenutno najvažniji.

Ali ako ste u snu s partnerom, i vi se spašavate a njega gutaju talasi, trebalo bi da se zapitate koliko ste mu zaista oslonac? U suprotnom slučaju, ako on uspijeva da se spase, a vi ne, trebalo bi da od njega preuzmete model ponašanja koji predstavlja način preživljavanja ili rješavanja problema koji imate u odnosima.

POPLAVA

Postoji razlika u snu u kome vidite vodu kako se razliva oko vas, a vi stojite u njoj nemoćni da bilo šta poduzmete, ili vidite bujicu kako ide ka vama, nosi mulj, blato i vi bježite pred njom. Kao i kod analize drugih snova, vrlo je važno da se sjetite da li ste u toj situaciji bili sami ili sa nekim, te da li vam je neko pomogao i kako je do poplave došlo.

Kada žena sanja poplavu to je nagovještaj problema sa materinstvom (djecom, majkom pa čak i vlastitim zdravljem). Muškarac koji sanja poplavu, a nije oženjen ili u vezi, plaši se emotivnog vezivanja ili braka, zbog straha da neće moći imati vlast nad partnerkom, mada mu je to iz nekog razloga bitno.

Sva osjećanja koja potiskujemo, snom o poplavi izbijaju na vidjelo; ako voda narasta, a mi stojimo nemoćni, kao ukopani, u emotivnom smo haosu, a u slučaju da nas neko spasava, imamo potrebu da probleme podijelimo sa drugima, žudimo za pomoći. Ako se “pomagač” u snu pojavljuje u uniformi, predstavlja ljekara, psihologa ili psihijatra.
Snovi o poplavi su ipak, ma koliko košmarni, u suštini pozitivni, jer nas opominju da moramo da se oprostimo balasta prošlosti, svega što nas opterećuje. Ako u snu vidite da puca brana i da voda nadire ka vama, oslabio vam je odbrambeni mehanizam.

POŽAR

San o požaru nije isto što i san o vatri. Ako sjedite pored logorske vatre, ili gledate vatru u daljini, san je puno povoljniji nego da gledate kako gori nečija kuća, ili ako se u snu gušite od dima. Ako vidite nepoznatu kuću da gori, kod vas je pristan problem koji sagledavate sa distance.

S obzirom da je vatra simbol ne samo energije, već i moći i uništenja pa i smrti, san je upozorenje da se morate dovesti u red. Naročito ako u snu vidite jak i gust dim.

Ukoliko se nalazite zarobljeni u kući dok požar guta vaš dom, neko od članova vaše porodice je ozbiljno bolestan (problemi sa krvotokom i srcem), a možda ste to i vi, pa ne bi bilo zgoreg da odete na pregled. Ako u snu gori kuhinja, pregledajte organe za varenje, a ako je vatra zauzela plafon, moguće je da imate problema sa hipertenzijom. Ako u snu vidite vatrogasca koji vas spašava, budite sigurni da u životu imate na koga da se oslonite.

ZEMLJOTRES

Simbolika je vrlo jasna. Vaša životna situacija nije stabilna, a ni zdravlje ako se u snu usljed zemljotresa ljulja vaš dom. Ovakav san ukazuje na potrebu da kontrolišete događaje, ali vam podsvijest nagovještava da je to nemoguće i da, ako ne budete dovoljno fleksibilni u stavovima, možete da “puknete”.

Istovremeno, ovo je strah od straha, od situacije koja bi mogla da se dogodi u porodici (bolest, smrt). Ako se u snu uspijete spasiti sa ostalima iz porodice, vi ste glavni oslonac doma, što može da vas dovede do kolapsa.

Zemljotres na otvorenom ukazuje na nestabilnu društvenu situaciju u zemlji ili na radnom mjestu. A postoji mogućnost da podsvjesno želite da se dogodi nešto što će poljuljati ne samo vaš položaj, nego i položaj drugih.

EKSPLOZIJA

Ako sanjate da se nalazite negdje gdje se dešava eksplozija kao rezultat nečijeg nasilja, vi ste osoba koja je nesigurna (na poslu, u braku, vezi…). Čak i nepoznati teroristi mogu biti simbolom članova porodice, kolega, prijatelja ili ljubavnog partnera… – od kojih strepite. Naročito od tamnih strana njihove prirode.

Naročito nije dobro ako vam u snu eksplodira guma na autu. Ako sanjate eksploziju aviona, to je više nego jasan znak da odustanete od planova koje vežete za uspjehe na poslu. A ako ste kojim čudom uspjeli spasiti iz aviona razorenog eksplozijom, onda nastavite ka realizaciji planova.

SNJEŽNA OLUJA

Ako sanjate da ste zavejani u snježnoj oluji to ukazuje na ozbiljne emotivne probleme i nemogućnost da pronađete način da iskažete osjećanja. Podsvijest vam ukazuje na to da ste u vezi s nekim od koga očekujete razočarenje, nekog ko bi mogao da vas povrijedi.

Ako ste zavejani u automobilu koji vozite, sami ste se doveli u takvu situaciju, a ako hodate kroz snijeg, i zapadate u snježnu oluju, niste onda sposobni da procijenite sposobnost i svjesno idete ka nečemu što znate da ne može dobro po vas da se završi. Trebalo bi takođe da se oslobodite uzdržanosti, da pokažete više topline prema onima koje volite i da im date šansu da sa vama uspostave kvalitetan odnos.

(aura.ba)