Ubija vas svakodnevno sjedenje? Ovako ćete olakšati ukočenost u kičmi

Donji dio leđa predstavlja vezu između gornjeg i donjeg dijela tijela i kao takav nosi veći dio naše tjelesne težine.

Dobra je vijest da ovaj neugodan simptom u većini slučajeva prolazi kroz nedjelju do dvije i to uz osnovnu brigu o samom sebi. Međutim, ako je bol snažan ili traje nekoliko nedjelja, treba da se potraži pomoć ljekara.

Protivupalni ljekovi
Ako ste odlučili da budete jaki i pustiti da vrijeme učini svoje, ipak možete da olakšate bol lijekovima poput ibuprofena koji će prema istraživanjima najbolje da djeluje na ovu vrstu boli.

Hladno-topli oblozi
Možete da se poslužite i kesicom smrznutog graška prvih 48 sati dok bol malo ne popusti. Ako možete da izdržite, stavite ga na bolno mjesto oko 10-ak minuta, nekoliko puta na dan. Kada prođe ovo razdoblje, hladne obloge zamijenite toplim peškirom.

Hladni oblozi “zatvaraju” kapilare i usporavaju protok krvi na tom dijelu tijela što pomaže pri smanjivanju otoka, dok topli oblozi opuštaju zategnute mišiće i pojačavaju cirkulaciju pa dovode više kiseonika do tkiva.

Pravilna obuća
Nekada je bol u donjem dijelu leđa direktno povezana sa stanjem stopala pa se javite ortopedu koji će ih pogledati i analizirati način na koji hodate – nepravilan gaz može da dovede do bolova u leđima. Tu će vam pomoći ortopedski ulošci, ali i fizikalna terapija može da bude od velike pomoći.