U zemlji gdje se pokojnici masovno spaljuju pronađeno misteriozno groblje

Više od stotinu “posuda za sahranjivanje” i desetine kovčega smještenih na grebenu u dalekoj džungli Kambodže vijekovima su čuvale kosti i tajne misterioznog naroda koji je živio u sjenci kraljevstva Angkor.

Zašto su kosti smještene u posudama na litici visokoj 100 metara u planinama Kardamom i čiji su to zapravo ostaci, pitanja su koja su dugo mučila eksperte.

Arheološkinja Nensi Bivan, specijalizovana za utvrđivanje starosti ugljenikom, već sedam godina traži odgovore na ova pitanja, mukotrpno spajajući tragove koji je misteriozni narod ostavio na 10 nalazišta rasutih po jugozapadnoj Kambodži.

– Ko je ove kosti stavio u posude? Ovo je praksa koja nigdje drugdje u Kambodži nije zabilježena – tvrdi Bivan i navodi da su pojedini fragmenti stari i 6 vijekova.

Deset posuda iz perioda 15. do 17. vijeka i 12 kovčega od kojih je najstariji iz 14. vijeka, pronađeni su na obližnjem nalazištu.

Neki vjeruju da potiču iz kraljevstva Sijam (današnji Tajland). Drugi, a njih je mnogo manje, smatraju da potiču iz moćnog kraljevstva Angkor koje je vladalo šest vijekova i koje je dalje na sjeveru izgradilo čuveni kompleks hramova Angkor Vat.

Stručnjaci su međutim zbunjeni zašto su kosti sačuvane u budističkoj zemlji gdje je kremacija bila i ostala glavno vjersko obilježje.

Tep Sola, stručnjak za kambodžansku keramiku, kaže da su posude “najvišeg kvaliteta” i da njihov broj pokazuje “da je riječ o svetom i praktikovanom ritualu”.

Ako su seljani koji žive u blizini litice i svjesni postojanja posuda, o tome ništa ne govore, ostavivši tako strance da ih do mile volje proučavaju. A sva proučavanja sprovodi tim Bivanove.

Jedna od stvari koja ih zbunjuje su kovčezi poređani po litici koji su toliko mali da u njih ne može da stane dječje tijelo ali u kojima su pronađene kosti muškaraca i žena.

(dnevno.rs)