U vrijeme praznika pada imunitet: NAJBOLJA ZAŠTITA JE JOD

Sezona je prazničnih slavlja, uživanja u hrani i piću sa porodicom i prijateljima

U ovom periodu, ljudi se opuste i vode manje računa o svom zdravlju, što može biti jako štetno s obzirom na to da pandemija i dalje traje, a i druge bolesti vrebaju organizme sa smanjenim imunitetom.

Kako bismo imali šansu u borbi protiv infekcija, briga o tijelu i imunološkom sistemu treba da nam je prioritet u ovom momentu. Ono što ne smijemo zaboraviti jeste jod, koji je odgovoran za funkcionisanje našeg organizma u cjelosti. Pošto ga organizam ne proizvodi, jod moramo svakodnevno unositi, jer je odgovoran za pravilan rad štitnjače, metabolizam, pravilan rad nervnog sistema i imunitet.

Ono što je najvažnije, u periodu pandemije pomaže nam u borbi protiv virusa!

Istraživanja dr Dejvida Derija publikovana u američkim stručnim časopisima, naglašavaju dominantnu ulogu joda u jačanju imunog sistema, naročito u borbi protiv virusnih infekcija.. Pored poznate činjenice da eliminiše sve patogene, uključujući i deaktivaciju virusa u tijelu i na koži, čime najbolje doprinosi jačanju organizma, njegova najvažnija uloga jeste tzv apoptoza – programirano uništavanje zaraženih ćelija.

Unosom od 1,5 do 2,4 miligrama joda dnevno (zavisno od tjelesne težine) ojačavamo naš imuni sistem, u borbi protiv gripa. Najbolji izvori joda su alge, morska riba i jodirana so.

Namirnice bogate ovim mineralom umanjuju rizik od bolesti, dok ga stres povećava. Važnost joda i njegovog nedostatka u hrani dokazuje činjenica da su mnoge zemlje propisale vještačko jodiranje soli. Obzirom da sve manje jedemo slano i koristimo razne vrste soli, nedostatak joda u ishrani je evidentan.

Svakodnevno konzumirajte dovoljno ovog dragocjenog minerala. To je pravi način da pobijedite infekcije i ojačate imunološki sistem. Najbolja odbrana je najjači napad.