U srednjem vijeku vještice su krale penise i držale ih kao ljubimce!?

Vještice su u mogućnosti učiniti da penis nestane, a poneke su penise držale u gnijezdima i hranile ih sa zobi, stoji u vodiču iz 15. vijeka koji otkriva kako otkriti i iskorijeniti čarobnjaštvo

 

Muškarce su od pamtivijeka mučile iracionalne prijetnje njihovim penisima. Čak je neko i prije Freuda koji je pisao o strahu od kastracije iznjedrio nevjerovatan mit. Naravno, riječ je o penisima i o vješticama koje ih kradu kako bi ih držale kao kućne ljubimce, piše Broadly.

Bilo je teško tada ljudima, pa kako bi im očigledno istjerao sve sumnje u 15. vijeku, Heinrich Kramer sastavio je priručnik za lov na vještice Malleus Maleficarum.

Inače, navedeno se djelo smatra mizoginim i smiješnim tekstom. Nažalost, nije bio toliko smiješan hiljadama žena koje su prošle raznorazne torture i koje su bile ubijene, a sve zato što su bile optužene za vještičarenje. Muški su se strahovi očitovali u Malleusu, i to vezani uz žensku seksualnu želju.

U svojem radu ”Krađe penisa u Melleus Maleficarum” folkloristica Moira Smith navodi da su “mnogi od zločina (maleficia) bili vezani uz seksualnost, a pripisivali su se vješticama poput obavljanja pobačaja, ometanja seksualnih odnosa između žene i muža, kopulacije s inkubima i drugim vragovima, uzrokovanje sterilnosti i mrtvorođenčadi”.

Tako navedena ”enciklopedija za lov na vještice” bila je nešto poput svete knjige u srednjem vijeku. Zahvaljujući njoj, danas znamo kako se vjerovalo da vještice imaju čarobnu moć, odnosno sposobnost učiniti da muški spolni organ potpuno nestane. U Malleus Maleficarumu navodno su priznanja vještica, i to u tri specifična slučaja, o navedenom djelu.

Genitalije su tako nekom čarobnom iluzijom u prva dva slučaja muškarcima jednostavno skrivene. Heinrich Kramer piše kako ”vještice mogu ukloniti muški spolni organ, ali ne uzmu zaista dio ljudskog tijela, nego ga sakriju nekom opsjenom”.

No, treći je slučaj veoma zanimljiv. Fenomen vještica spominje se kao da su one babaroge koje otimaju nedužne penise, drže ih u zatočeništvu kao kućne ljubimce i hrane ih sa zobi i drugim hranjivim žitaricama. Ne šalimo se.

”Na neki način vještice uzimaju penise u velikom broju, dvadeset ili trideset, i zatvore ih zajedno u ptičje gnijezdo ili neku kutiju, gdje se kreću naokolo kao živi penisi, jedući zob ili drugu hranu? Što misliti o njima? To je javna stvar i mnogi su to vidjeli. Govori se da je to iluzija i đavolje djelo”, navodi se.

“Iz tjelesne požude dolazi svo vještičarenje, i to u žena koje su nezasitne”, navodi Malleus Maleficarum Kramer.