U selu Mala Sočanica kod Dervente prikazuje se duh mlade Danice

Tajnu skriva jezerska voda

Niki su skloni vjerovanju kako i danas živi duh mlade i lijepe djevojke, koja se pored izvora noću ukazuje u bijeloj haljini, a neki su opet skloni povjerovati kako se, “uz grmljavinu i nevrijeme može čuti i djevojački plač”
Nadomak Dervente, u srcu pitomog sela Mala Sočanica, klobuča Babića izvor o kome je narodna mašta isplela brojne priče. S proljeća, kada procvjeta barsko bilje voda u izvoru, tik do riječice Gvozdenac, poprimi svjetlozelenu boju koja je kumovala još jedno ime ovom vrelu pitke vode – “Djevojačko oko“.

Za vrijeme obilnih kiša izvor prerasta u veliko jezero, koje je, po narodnom predanju, nekada bilo toliko duboko da mu se nije moglo izmjeriti dno. Jezero se povuklo, a ostale su čudesno zanimljive priče koje se i danas prepričajavu.

Šta kaže legenda?

Jedna od legendi kazuje da se u jezeru utopila lijepa i mlada djevojka zajedno sa volovima i volovskom zapregom. Mještanin Savko Erić je prepričao priču koju je čuo od svog djeda: – Djed mi je pričao da se djevojka zvala Danica i da je sa ocem radila u polju. Bilo je to u proljeće, kada se oralo i brnalo na njivi. Otac je nakratko ostavio kćerku da pričuva volove kako bi se odmorili na njivi i otišao do kuće.

Savko Erić – Jezero je nestalo

Bila je velika žega i sunce pripeklo, a volovi ožednjeli, pa su naglo krenuli prema izvoru tegleći za sobom brnču (drljaču). Tom nezgodom, piše portal aura.ba, klinovi brnače zakače djevojačku haljinu i nesretnu djevojku dovuku do mističnog izvora. Dok su volovi gasili žeđ desilo se čudo neviđeno: propadnu u vodu zajedno sa braćom i djevojkom. Jadni otac je trčao da zaustavi volove. Stigao je kasno, a kad je došao do izvora ništa nije pronašao. Nestali su, kao da ih je nešto progutalo.

Mala Sočanica

Kako je izvor dobio ime?

Postoji i druga verzija ove narodne predaje koja se i danas prepričava u Maloj Sočanici i zaseocima Crnča, Erići i Babići. Savko Erić je prepričava:

Voda preko ljeta nestaje

– Kazuje se još da je mlada i lijepa Danica bila zaljubljena u jednog momka iz Babića, a otac joj nije dozvolio da ašikuje s njim, pa su se krišom sastajali. Jednom, dok je čuvala volove povede ih na rječicu Gvozdenac da napoji i sastane sa momkom. Volovi se otrgnu i pojure na izvor.

Kako su počeli da piju vodu, tako i propadnu, a sirota djevojka uhvati konopac da ih vrati i tako, uz jezivi jauk, propadne u izvor, a momak iz šume počne da zapomaže i od straha pobjegne kući. Po tome je vele vrelo dobilo ime Babića izvor.

(M. Smajlović/aura.ba)