U roku od 3 dana dešava se čudo: NAPITAK KOJI PRIRODNIM PUTEM SMANJUJE ŽELUDAC

Čia sjeme navodno ima moć da obuzda glad, iako ne utiče na metabolizam niti povećava sagorijevanje kalorija. Novinar Džekson Tompson je isprobao ovu metodu i zaista je osjetio efekat.

Nakon tri dana konzumiranja vode sa čia sjemenom, Tompson je primijetio da mu se smanjio apetit i da bi se zasitio od polovine porcije koju obično jede.

“Koristio sam isti recept prije svakog obroka, ali je zahtijevao neke dodatne korake. Stavio sam jednu kašičicu čia sjemena u čašu vode i ostavio da odstoji 15-20 minuta. Sjeme je polako počelo da se širi u vodi, a oko većine se razvila bijela aura. Čia sjemenke su prepune vrste rastvorljivih vlakana koja apsorbuju vodu – šireći se do 27 puta više od svoje veličine kada se pomiješaju sa tečnošću”, opisao je novinar.

Dok su se širile, neke sjemenke su pale na dno čaše, ali većina ih je ostala na vrhu, dodao je.

Pio je taj napitak tri puta dnevno tri dana zaredom. Svaki put je morao ručno da gurne sjemenke sa vrha čaše pod vodu da bi bile mekane.

“Pijenje vode 30 minuta prije svakog obroka zahtijevalo je malo strpljenja i discipline. Kao prvo, nije bilo dobrog ukusa. Bilo je gorko i tekstura sjemena klizila mi je niz grlo poput ljigavog šljunka. Takođe sam morao da sačekam 30 minuta nakon što sam popio vodu da bih se uvjerio da efekti suzbijanja gladi imaju dovoljno vremena da se djeluju prije nego što zaista bilo šta pojedem”, priča Tompson.

Ali ubrzo je shvatio da je piće zaista efikasno. Već se osećao kao da je pojeo obilan obrok prije nego što bi uzeo i jedan zalogaj svog doručka, ručka ili večere – i nije mogao da završi porcije koje obično jede.

“Na primjer, jedne večeri tokom eksperimenta napravio sam pljeskavicu sa prilogom od tjestenine. Ali nakon što je došlo do dejstva vode sa čia sjemenkama, mogao sam da pojedem samo pola hamburgera i uzeo sam tri zalogaja tjestenine prije nego što sam obrok stavio u frižider”, tvrdi Tompson.