U poznim godinama i u vrijeme epidemije, muž je pronašao drugu: DA NIJE BILO NINE, MOJ BRAK DANAS NE BI POSTOJAO

 Tragom Ninih savjeta krenula sam u akciju. Postala sam supruga i profesorica-detektiv, a da nikome nisam ni riječi zucnula. Sa Ninom sam se dogovorila da je ponovo kontaktiram tek kada sakupim dovoljno dokaza i uvjerim se u ono što su mi njene karte „kazale“.

Naša sagovornica je profesorica, a njen muž ljekar. Oboje su zakoračili u petu životnu deceniju, djeca su odrasla, dobri su studenti, imaju svoje živote i ponos su oba roditelja.
Ni u snu nije mogla zamisliti da će osjetili bol zbog muževe izdaje, da će zbog druge zanemariti nju, djecu, kuću…

Od jeseni prošle godine su počele promjene u njegovom raspoloženju i ponašanju. Preko noći se počeo čudno ponašati, hladnoća je izbijala iz svake njegove riječi, pogleda, dodira… Totalno se promijenio, sve je češće ostajao duže vani, često išao i na vikend dežure, a kada je u kući, njegovi odgovori na svako moje pitanje su bili dosta službeni. Čak je i prema sinu i kćerki, koja je bila njegova mjezimica, postao služben.

Sreća u nesreći

Pri tome i živci su mu bili „sve kraći“ za bilo koga od nas u porodici, posebno prema kućnoj pomoćnici, a onda i prema meni. Bilo je očito da ga nešto muči… Bila sam sigurna da nije klimaks, jer je prerano to za nas oboje. Tek smo prekoračili četrdesete.

Danima me je mučilo takvo njegovo ponašanje, pa sam odlučila da zatražim pomoć kod Nine. Nevolja me natjerala. Kad žena osjeti da gubi svoje najdraže, onda se panično hvata za slamku. Do tada nisam nešto puno vjerovala u vidovnjake, astrologe, gatanja… U panici, i oni mnogo znače. Ja sam imala sreću da sam odmah naišla na pravu osobu. Nina me je zaista usmjerila pravim putem, te je spasila moj brak. Kontaktirala sam je polovinom marta. Sledila me je svojom pričom, ali sam sve to hrabro podnijela, jer sam povjerovala. Zapravo, sve ono što sam ja naslućivala, Nina mi je kazala, gledajući u tarot.

– Vaš muž ima ljubavnicu. Vrlo je ozbiljna veza, koja se pojačava magijom – kazala mi je Nina, te mi dala savjete kako da se lično uvjerim i šta da uradim.

– Dodala je da se ta žena bavi krojačkim zanatom ili da se bavi prodajom konfekcije.

Tragom Ninih savjeta krenula sam u akciju. Postala sam supruga i profesorica-detektiv, a da nikome nisam ni riječi zucnula. Sa Ninom sam se dogovorila da je ponovo kontaktiram tek kada sakupim dovoljno dokaza i uvjerim se u ono što su mi njene karte „kazale“.

Kako je bilo već vrijeme korone, radili smo u novim uslovima; ja sam održavala „onlinepredavanja“,a suprug je sve duže ostajao na poslu, pravdajući se novonastalom situacijom zbog pandemije.
A ja sam već imala prvi dokaz – tamo gdje mi je Nina savjetovala da potražim dijelove magije, našla sam tragove. U njegovom donjem vešu sam našla ušivene dlake… Veoma vješto upakovano, pomislila sam i zaključila da je ta žena uistinu majstor za šivenje.

Ostalo mi je da još prerovinjam po njegovom automobilu, a on nikome nije davao da sjeda za volan ili da ulazi u vozilo. Uvijek je držao ključeve na oku.
Ruku na srce, mogla sam mu ukrasti ključeve, ali šta bih dobila time! Automobil ima ugrađen alarm, sve bih upropastila.

Naivčina

Onda sam se opredjelila za moj liskaluk. Prilikom povratka iz trgovine, u kojoj smo uzimali mjesečne namirnice, namjerno sam ispustila moju ličnu kartu i kreditnu karticu iz tašne. Pri tome sam rovinjala po tašni, kao da nešto tražim. Prilikom ispadanja tašne, šeretski sam ga prekorila da pazi kako vozi svoju suprugu…

Nije mi bila bitna njegova reakcija, važno je da sam uspjela odraditi prvi dio zamke, a da on ništa nije primijetio. Negdje pred veče odlučila sam se na nastavak operacije. Kažem sinu, da bi trebao da mi ode do automata i podigne 100 KM, jer nemam ni marke u novčaniku, te počnem tražiti po tašni karticu.
– Auuu, sigurno su mi ispali dokumenti u automobilu danas – odglumila sam, a onda od supruga zatražila ključ da odem do automobila.

Baš je neki naivčina. Povjerovao mi je, te mi bacio ključ iz džepa.

U automobilu sam pronašla sve ono što mi jeNina rekla da postoji. Pronašla sam smotuljke riže, soli, šećera… Moram priznati da sam tada drhtala kao list na vjetru. Sada sam imala sve dokaze, ali šta uraditi.
Naravno, kao svaka žena prvo odeš pa se isplačeš. Ja sam tu noć preplakala.

Bila sam odlučila da sa njim o svemu otvoreno razgovaram, te da se razvedemo, ali sam odustala. Ipak, 20 godina smo u braku, šta kazati djeci…

Ponovo sam se obratila Nini, a ona je nakon što je otvorila karte, kazala:

– Bez panike. Nikada nije sve izgubljeneno. Ovo će ostati samo kao jedna ružna epizoda u vašem životu. Spasit ćemo ovaj brak uz pomoć ljudi iz Meke.

– Tako je i bilo. Danas četiri mjeseca kasnije, u mojoj kući cvjetaju harmonija, ljubav, sreća… Život teče normalno kao u najsretnija vremena. Muž je ponovo pažljiv i otac, i suprug, i komšija…