U potrazi za izgubljenim šestim čulom: Kad bismo pustili da progovori naš instinkt…

Šesto čulo nadopunjava i povezuje uobičajenih pet; drevni čovjek spontano se služio njime, dok u nama, ljudima današnjice, plaća danak savremenom načinu života i prevazilazi racionalizam

Mnogi od nas nerijetko mogu predvidjeti neki događaj, naprimjer telefonski poziv od prijatelja, ponekad pri susretu sa nekom osobom osjećamo nešto čudno u zraku, neku vrstu nelagode ili opasnosti i isprva tome ne pridajemo važnost, a kasnije kada se toga sjetimo, shvatimo da smo trebali poslušati instinkt.

Njegujte samopoštovanje

Intuicija ili šesto čulo je najstarije očitovanje psihe te najprirodniji način čovjekovog učenja. Upravo zahvaljujući njemu naši su preci uspijevali preživjeti – učeći kako se na instinktivan način braniti od svijeta koji ih okružuje. Čak i mi, žene i muškarci 21. stoljeća, posjedujemo šesto čulo, iako ga, kao žrtve autocenzure i racionaliziranja podsvjesnog, gotovo nikada ne slijedimo. Bojimo se telepatije jer ona spada u sferu iracionalnog i stavlja nas u dodir s najdubljim dijelom našeg bića.

Pa ipak, instinkt bi se mogao pokazati više nego dragocjen u trenucima kada je potrebno donijeti odluku. U svakodnevnom životu nam se nikada ne nudi jedno rješenje, nego više njih: u razlikovanju jednog izbora od drugog odlučit će, osim racionalnosti, i sposobnost slušanja intime vlastitog bića.

Instinkt je povlastica desne hemisfere, funkcija duše koja nam, jednom oslobođenog tereta razuma, dopušta da ponovo razvijemo povjerenje u sebe. Dopustite da vam slušanje sebe pređe u naviku, bez straha od otkrivanja istine koja se krije iza prividnog.

Da bismo otvorili put intuiciji, potrebno je povjerenje u same sebe, ali nažalost uglavnom se formiramo u najosjetljivijem razdoblju života i slijedimo program usvojen od roditelja ili društva. Ako smo kao djeca bili u nervoznom okruženju, uvijek ćemo razmišljati sa negativnim predznakom (“Sve radim loše, “Niko se neće zaljubiti u mene”…).

Za oslobođenje od ovog bremena bit će potrebna samoanaliza koja je ključ ulaska u harmoničan život pun samopoštovanja. Promijenite način viđenja samih sebe, naučite izbaciti iz svog rječnika i uma izraze kao što su: “Ja sam … prestar, premlad, predebo/la, preljubazan/a, nisam dovoljno lijep/a, inteligantan/a, visok/a, bogat/a, ljubazan/a, trebao/la bih više raditi, smršati, promijeniti posao…

  Vlastiti strah

Napišite na papir 10 svojih kvaliteta i 10 mana. Mnogi će se namučiti pri izboru deset kvaliteta, dok bi manama mogli ispuniti čitavu stranicu. Kako biste uvježbali slušanje vlastitog tijela, duha i srca te povećali vjeru u same sebe, razmislite o slijedećim tipovima izjava: trebao/la bih…, mogao/la bih, kada bih htio/htjela, mogao/la bih… Ako želim, mogu… Djelujem…

Svakoj od ovih formi pridodajte bilo koji glagol koji izražava neku vašu želju za koju smatrate da je neostvariva. Uvidjet ćete u kolikoj mjeri njeno ostvarenje zavisi od otpora, koji su nametnuti racionalnošću, strahovima i niskim samopoštovanjem.

Strah od promjene proizilazi iz fobije od budućnosti, nepoznatog, smrti… Ipak, kada bismo pustili naš instinkt da progovori, otkrili bismo da smrt nije uništenje postojanja već njegovog prirodnog razvoja. Dakle, dosta je s rečenicama tipa: “Normalni ljudi se ne ponašaju poput mene!”, “Moram se prestati živcirati oko sitnica”, “Ljubav nije za mene”…. Takvim rečenicama ne samo da snižavamo vlastito samopoštovanje, već i hranimo naš strah od promjena….

Razvijte svoju intuiciju

Focusing je naziv metode koju je prije nekoliko decenija osmislio američki psihoterapeut Eugene Gendlin, a definira je kao tjelesni osjećaj koji se ne manifestira ni u obliku riječi ni u obliku misli. Focusing je jedna od najefikasnijih metoda za dolazak u kontakt sa šestim čulom: na početku možda nećemo zamijeniti znakove tijela, no nakon svakog pokušaja postajat ćemo sve opušteniji, i psihički i fizički.

Nastavljajući sa vježbom, znakovi će postati jasniji i omogućiti će nam da na najbolji mogući način riješimo probleme koji nas zaokupljuju. Focusing će nam pomoći u sticanju povjerenja u vlastito tijelo, odašiljući nam znakove o bolesti koja se bliži, ali i poruke o jačanju intuicije. Metoda je podijeljena u šest koraka

  1. Udaljite se od emocija

Opustite se u samoći i potpunoj tišini. Pažnju usmjerite na jedan dio tijela (npr.na abdomen ili prsni koš). Pokušajte ustvrditi što osjećate u tački koju ste odabrali i zapitajte se – kako stoje stvari, koje odluke moram donijeti?

Slušajte tijelo i pustite da odgovori polako izađu na površinu. Ako osjećate neku vrstu nelagode, nemojte se uzrujavati i dramatizirati. Nadiđite nelagodu i osluškujte šta još osjećate. Isplivat će još emocija.

  1. Neka vaša potpuna percepcija procvjeta

Odaberite lični problem na kojem želite vježbati focusing. Koncentrišite se na dio tijela u kojem inače najviše osjećate emocije (želudac, crijeva, srce) i moći ćete ostvariti sveobuhvatnu percepciju vašeg problema. Koncentrišite se na tom nejasnom, ali ipak potpunom opažanju.

  1. Pronađite definiciju

Kako biste mogli definirati to nejasno, ali poptpuno opažanje, dopustite tijelu da odbere neki naziv, izraz, sliku, pridjev (neugodno, bolno, nervozno, blokirano…) Razmišljajte sve dok ne dođete do odgovarajućeg termina.

  1. Slušajte odjek

Suočite svetjelesnu percepciju sa odabranom riječi, izrazom ili slikom. Ako se slažu, utvrdite to još nekoliko puta da budete sigurni. Kada vam se naziv ili slika savršeno slažu sa potpunim doživljajem, posvetite jednu minutu slušanju tog odjeka.

  1. Postavljanje pitanja

Upitajte se: Šta me u tom problemu čini ovakvim/om? Izrazite se odgovarajućim pridjevom. Ukoliko osjećate fizičku blokadu, postavite sebi ova pitanja: “Koji je najgori aspekt problema koji me muči? Za čime imam potrebu da bih se dobro osjećao/la?

Nemojte odgovarati, pustite da vam vaš svetjelesni osjet ponudi odgovor. Zatim nastavite sa pitanjem: “Kako bih se osjećao/la kada bi sve bilo dobro?”

Pustite da vam tijelo odgovori, pa zatim postavite slijedeće pitanje: “Šta me sprječava da se osjećam dobro?”

  1. Prihvatite poruku

Bude li vam se činilo da ne dobivate nikakav poseban odgovor, prihvatite i taj osjećaj. Vi sada otkrivate novi način poimanja stvari i malo pomalo ćete se spontano moći prepustiti tom unutrašnjem osluškivanju tijela. Sada znate gdje boravi vaše unutrašnje osjetilo i možete se tamo vratiti kad god poželite.

(aura.ba)