U posjeti posljednjoj vodenici potočari iz Jelovaca kod Maglaja: Mlivo ispod vodeničkog kamena je slađe i zdravije

Slatka je pogača od brašna ispod vodeničkog kamena i ne može biti mlivo slađe i zdravije od ovog – kaže jedan od vlasnika mlina i dodaje kako se narod okreće zdravoj ishrani

U dobra stara vremena kada se sporije, ali zdravije i duže živjelo – na rijeci Bosni od Maglaja do Bočinje bilo je devet velikih mlinova i dvadesetak manjih vodenica potočara. Danas je je u pogonu jedino vodenica u naselju Jelovica. U vlasništvu je braće Pračić: Mehe, Rame, Muhameda i Sulejmana.

Ova složna braća još devedesetih godina na mliništu Pračuća sagradiše vodenicu. Sulejman kaže:

– Ova naša, porodična vodenica, je kao neka zadužbina, jer je moj otac Smajo imao nijet da je sagradi. Uradili smo to mi, njegovi nasljednici, i ona je ponos porodice Pračić, ali i ovdašnjih mještana.

Sulejman – Mlinsko kolo neće statiBila spas u ratu

Po mnogima ova vodenica na Pračića mliništu mogla bi postati i svojevrsna turistčka atrakcija, jer se ugnijezdila u prekrasnom šumskom krajoliku, gotovo u netaknutoj prirodi. Kada s proljeća sve olista izgleda kao u bajci. No, bilo kako bilo, braća Pračić s ponosom ističu da je opravdala svoju svrhu gradnje još u minulom ratu.

– Bila je spas za ovdašnji gladni narod. Ovdje se samljelo na stotine kilograma namirnica; mljelo se žito i pšenica, ali i grah i riža, svašta su ljudi donosili, mljeli da bi se preživjelo –  ispričao je Sulejman i dodao da će se okretati mlinsko kolo dok je Pračića i njihovih nasljednika.

Kad je huknula voda

Po Sulejmanovom kazivanju na potoku, gdje je današnji mlin, imaju još tri vodenice, ali su njihova vodenička kola stala. Čekaju možda obnovu ako se bude obistinilo obećanja i priča da će država finansijski podržati gradnju ovih objekata.

Sulejman Pračić veli kako potok uvijek obiluje vodom. Prisjeća se sa koliko ljubavi i elena krenulo se u gradnju ovdašnje vodenice. Ispričao je u zanosu:

– Brižljivo se birala građa, žrvnjevi su kupljeni u Boljaniću, a najstariji brat, sada rahmetli Ramo, napravio je kolo. Svi smo imali svoj dio posla, bratski i složno ga završili i rezultat je bio za svaku pohvalu i divljenje. Kada je huknula voda u badanj i zatutnjalo vodeničko kolo niko nije bio sretniji od nas.

Mlivo ispod kamena

Vodenica braće Pračić

– Slatka je pogača od brašna ispod vodeničkog kamena i ne može biti mlivo slađe i zdravije od ovog – kaže Sulejman i dodaje kako se narod okreće zdravoj ishrani. Njegov bratić Sabahudin, sin od brata Mehe, „mladost i uzdanica Pračića“ veli kako, kada je lijepo vrijeme mušterije vole sjesti ispred vodenice, popiti kahvu i muhabetiti. Uz uzdah Sulejman dodaje:

– Sve podsjeća na ono staro dobro vrijeme, kada se nije žurilo i srkletilo k'o danas!

(aura.ba/Mustafa SMAJLOVIĆ)