U ovom selu djevojčice u pubertetu se pretvaraju u dječake

Zbog neobičnog genetskog poremećaja, jedna od 90 beba u selu Salinas u Dominikanskoj republici rodi se kao djevojčica, da bi se tek u pubertetu “pretvorila” u dječaka i dobila muške polne organe.

Poremećej nastaje kao posljedica nedostatka dihidrotestosterona u materici tokom trudnoće. Ovo stanje toliko je često da postoji i žargonski naziv za djecu s tim poremećajem – “guevedoces” ili “penis sa 12”, Ovaj genetski poremećaj u medicini je otkriven sedamdesetih godina, kada je Dominikansku Republiku posjetila naučnica sa Medicinskog fakulteta Kornel u Njujorku – dr. Juliana Imperato Makginli, privučena neobičnom pričom o “djevojčicama” koje se pretvaraju u dječake.

Otprilike osam sedmica nakon začeća, na plod počinju djelovati polni hormoni. Ako je beba genetski muškarac, u njenom tijelu počinje da se proizvodi hormon dihidrotestosteron, odgovoran za formiranje muških polnih organa. Kod djevojčica se ovaj hormon ne proizvodi. Zato se dječaci rađaju bez penisa, tj. kao djevojčice. Tek u pubertetu, s dolaskom novog vala testosterona, njihovo tijelo reaguje, te im počinju rasti penis, testisi…

Drugim riječima, tijelo im počinje poprimati muške karakteristike.