U ovim situacijama vam prijeti anksioznost, a da toga niste ni svjesni

Sigurno ste se nekada osjetili anksiozno a da niste znali o čemu se radi. U današnjem svijetu ne biti anksiozan je gotovo nemoguće. Brdo situacija i osoba može da probudi ovaj osjećaj koji nije nimalo lagodan.

Ovo su neke od najčešćih situacija u kojima postajemo zarobljeni od strane anksioznosti.

Kada cupkate u mjestu u karijeri

Osjećaj da ste zarobljeni na polju posla i karijere je ono što uzrokuje veliku anksioznost. Vi ste skloni osjećanju neispunjenog i bezvoljnog čovjeka naročito ako već neko duže vrijeme kaskate u mjestu i na istoj poziciji. Imate osjećaj kao da svaki dan obavljate iste zadatke i tako u krug. Prije nego što načinite korak naprijed, uvjerite se da ste spremni na nove izazove prije nego što uskočite u njih. Poznavanje posla može da vas uguši ali može da postane i baza iz koje ćete sve brže rasti, piše noizz.rs.

Stres na poslu

Sve dok imate vremena i prostora da se sami izborite sa problemima, moći ćete godinama da živite bez imalo stresa. Ali ako na poslu imate “ludake”, koji vas forsiraju da završavate tonu tuđih problema i zadataka? Jednog dana ćete se vratiti sa posla sa osjećanjem anksioznosti. Srećom, možete da se lako riješite takve situacije. Stvorite sebi zdravu atmosferu i pronađite način da budete što efektivniji na poslu, a kada dođete kući pokušajte potpuno da se isključite kako biste odmorili glavu.

Kada stalno iskačete iz komforne zone

Ne morate biti osoba koja će probati baš sve u životu. Znate svoje vrijednosti i za šta se zalažete. Znate šta je najbolje za vas i vašu ljubavnu vezu. Ne volite da vas stalno izbacuju iz komforne zone. Ako vas partner ili prijatelj stalno tjera da radite nešto što ne volite, objasnite da osjećate pritisak.

Svima ste rame za plakanje

Volite da provodite vrijeme sa prijateljima. Ali isto tako volite da odete i dođete kada vama to godi. Nekada je dobro odložiti viđanje po nekoliko mjeseci ako se jednostavno ne osjećate socijalno. Ako nekim slučajem imate prijatelja koji se previše oslanja na vas tražeću emocionalnu podršku, počećete da osjećate anksioznost. Niko ne voli da bude vezan za pretjerane emocije iz kojih ne može da pobjegne. Sljedeći put kada budete rame za plakanje znajte da je važno naći se u nevolji ljudima koje volite ali slobodno precrtajte sa liste one koji vas zovu samo kada imaju loš dan.

Bespomoćni ste prema nekome koga volite

Trošite mnogo samopouzdanja priskačući u pomoć kome kog stignete. Uvijek ste u akciji i pokušavate da pomognete. U čitavoj situacji kada se desi da jednostavno ne možete da pomognete – počinje anksioznost. Na primjer, kada je neko iz vaše porodice bolestan ili je izgubio posao. Uprkos nemogućnosti da riješite problem, imajte na umu da je i najmanji znak podrške dobro došao.
Prijateljska/ljubavna veza vam je previše monotona i dosadna

Introvertni ste, volite da izražavate sebe spontano dok provodite vrijeme sa bliskom osobom. Spremni ste da u zadnjem minutu sjednete u kola i odete na vikend putovanje negdje gdje ste oduvijek sanjali, tek onako. Ili upadnete odjednom na neku žurku. To su sitnice koje će vam omogućiti da iskočite iz koloseka ustaljenih navika svakodnevnice. Ali, kada niste okruženi ljudima koji su spremni na iste stvari – tu nastaje problem koji vas stopira. Uvjerite se da pored sebe uvijek imate jednu ili dvije osobe koje su spremne na lude poteze zajedno sa vama. To će vam napuniti baterije i vratiti u bezbrižne dane.

Stalno ste u sjenci drugih i nemate svoje “ja”

Svi žele da budu prepoznatljivi i jedinstveni, to nije nikakva tajna iako postoje oni koji to kriju. Ne morate da objašnjavate sebe i svoja osjećanja ali bi bilo sjajno da se okružite ljudima koji vas kontaju. Najanksiozniji ste kada osjetite da drugi ne shvataju šta želite da kažete ili kakvu poruku šaljete. Onda morate da se prilagođavate i prihvatate pravila koja su protiv vaših uvjerenja – što znači da budete ono što niste. Kada vam se tako nešto desi (obično na poslu) krucijalno je da odvojite vrijeme za sebe i uživate u aktivnostima i avanturama koje vas ispunjavaju. To će vam povratiti potreban mir.

Izvor: Noizz.rs