U obnovljenoj kovačiji Drage Ćosića iz Majdana kod Mrkonjić Grada : Ponovo u staroj kovačiji

 

Moj zavičaj je ponovo postao prepoznatljiv po zanatu bez koga je skoro ovdašnji život bio nezamisliv – kaže ovaj povratnik i vrsni kovač

U naslju Majdan, koje se ugnijezdilo u pitomoj kotlini nadomak Mrkonjić Grada, nekada je život mještana bio nezamisliv bez kovača i kovačnica koje su bile tradicija ovog kraja. U dobra stara vremena kovačkim zanatom bavilo se gotovo svako veće domaćinstvo, a onda je moderna industrija potisnula ovaj stari zanat gotovo u zaborav.

Zahvaljujući povratniku Dragi Ćosiću ponovo su selom počeli odzvanjati čekić i nakovanj i sve je podsjetilo mještane na vrijeme kada se gvožđe uveliko otkivalo i pravili se poljoprivredni alati. Drago reče:

– Moj zavičaj je postao ponovo prepoznatljiv po zanatu bez koga je skoro ovdašnji život bio nezamisliv.

 Zov zavičaja

Obnovom stare kovčije ponovo se pod mijehom na kovačkom ognjištu vatra razbuktala, a poljoprivredne alatke počele dobijati željene obike: čekići, kose, lopate, ašovi, rala, baglame, klanfe, čavlovi. Kako je obnovljena kovačija nadomak novoobnovljenog doma, na krotkoj planinskoj riječici, sve je nadohvat ruku Dragove vrijedne porodice koju čine supruga i troje djece. Drago kaže:

– Ništa se ne može porediti sa zavičajem, čiji zov me je vratio čim se moglo doći. Čovjek gdje je navikao tu mu je najbolje, a kako uslovi za povratnički život postaju sve povoljniji, sa elanom se radi i ono što je u drugim situacijima preteško.

Pa ipak, bez pomoći i podrške, koje mi je kroz projekte održivog povratka osiguralo Ministarstvo za izbjeglice i raseljena osobe RS,  teže bi sve išlo.

Očevim stopama

Drago Ćosić s ponosom kazuje kako je kovački zanat tradicija  njegove porodice i kako se ovaj posao radi sa ljubavlju.

– Ovaj stari zanat je ukorijenjen u porodici Ćosić, to je sveto naslijeđe, veli Drago i s ponosom dodaje ksko je njegov djed bio kovač i imao je pet sinova koji su se također bavili kovačkim zanatom, a među njima je bio i Dragin otac.

Da će se ova lijepa i bogata obiteljska tradicija nastaviti i u budućnosti, govori i to, da Dragin sin Jakov ima veliku želju da nastavi očevim stopama. A zanimljiv je i podatak da Dragina supruga Milka također potječe iz čuvene kovačke porodice. Drago se prisjeća kako je u Mrkonjić Gradu prije proteklog rata bilo ukupno 20 kovača, dok je samo u Majdanu bilo njih 17.

Mustafa SMAJLOVIĆ

Zanat u krvi

Drago vjeruje kako će se od kovačkog zanata u Majdanu ponovo moći pristojno živjeti. U tu čast osposobio je i vratio u funkciju i stari mijeh za raspaljivanje žara, nakovanj, čekić i kliješta s kojima druguje već desetljećima praveći potkove, srpove, motike, lameše, sjekire, sačeve, noževe i druge kovačke proizvode. Na kraju kaže:

– Kada bi ponovno odlučivao čim bi se u životu bavio, opet bih se prihvatio čekića i nakovnja, jer ovaj znat je u krvi svakog istinskog kovača.