U njemu mještani vide spas: JEZERO BOGOVA U KOJEM ŽIVI ŽENSKI DUH

Prema legendi, svakoga ko ugleda odraz u vodi, što je teško, zbog stalne i guste magle, pratiće nesreća. Jezero je nastalo zbog vulkanske erupcije i leži u kalderi već 2.000 godina.
Jezero koje milenijumima leži na istom mjestu privlači mnoge, ali pristup njegovoj obali je zabranjen…
Japansko jezero Mašu se nalazi u Nacionalnom parku Akan-Mašu u sjevernom dijelu zemlje, a narod Ainu ga smatra svetim.

Nažalost, prilazak obali jezera nije dozvoljen za turiste iz sigurnosnih razloga. Gusta magla koja ga okružuje i strme litice veoma ugrožavaju bezbjednost posjetilaca.
Osim misterioznog izgleda i nastanka, tajnovito je i ime jezera. Na ainu jeziku jezero Mašu se naziva Kamuito, što znači “jezero bogova“, a lokalno stanovništvo vjeruje da kada neko prolazi kroz težak period treba da prilazi što bliže jezeru u nadi da će dobiti inspiraciju za rješavanje problema.

Narod Ainu vjeruje da ženski duh živi u jezeru, a prema legendi, svakoga ko ugleda odraz u vodi, što je teško, zbog stalne i guste magle, pratiće nesreća. Jezero je nastalo zbog vulkanske erupcije i leži u kalderi već 2.000 godina.
Jezero ima dubinu od 212 metara, što ga čini jednim od najdubljih u Japanu, a smatra se i jednim od najčistijih na svijetu, a vidljivost je oko 30 metara u dubinu. Jezero je ostalo netaknuto zbog toga što nema ni pritoke, ni izvore, već samo “stoji u mjestu“ i privlači turiste svojom tajanstvenošću i ljepotom.

Posjetioci ne smiju da plove, pecaju ili da se kupaju u jezeru, ali postoji nekoliko vidikovaca sa kojih je moguće posmatrati jezero sa sigurne udaljenosti, piše BBC.