U njedrima planine Vranice kriju se neiscrpni izvori zdravlja: Jedan dan branja borovnica i kupina-zdravlje tokom cijele zime!

borovnice1Mi smo posjetili neprikosnovenu bh. ljepoticu, planinu Vranicu i tamo smo zabilježili skoro pa nevjerovatne prizore. Iz svojih njedara hrani na stotine porodica iz Novog Travanika, Gornjeg Vakufa, Fojnice… Gljive, borovnice, maline, kupine, brusnice, ljekovite trave, obilni pašnjaci za napasanje stada samo su neki od njenih nepresušnih izvora

Danas je u trendu pričati o zdravom životu, a živjeti potpuno pogrešno, smatra većina nutricionista i onih koji se trude probuditi svijest modernog čovjeka. Nezdrava ishrana, brz i stresan način života, nedovoljna briga o sebi i svojim najmilijim, posebno djeci, sve češće se obija o glavu.

– A, zdravlje nam leži nadohvat ruke. Posebno u ovim danima kada su bosanskohercegovačke planine iznimno bogate raznoraznim šumskim plodovima – kažu ljubitelji prirode koji se nerijetko u ovim vrelim danima sreću na planini, i upravo su u potrazi za zdravljem.

Berači

Mi smo posjetili neprikosnovenu bh. ljepoticu, planinu Vranicu i tamo smo zabilježili skoro pa nevjerovatne prizore. Iz svojih njedara hrani na stotine porodica iz Novog Travanika, Gornjeg Vakufa, Fojnice… Gljive, borovnice, maline, kupine, brusnice, ljekovite trave, obilni pašnjaci za napasanje stada samo su neki od njenih nepresušnih izvora.

Pitoma, mila, rado prima svakog gosta i dobronamjernika koji je u potrazi za odmorom i zdravljem. Šteta je ne iskoristiti tu njenu naklonost prije nego što zaveju snjegovi i odnesu mnoga njena blaga i korisne plodove.

Iako je u ovim mjesecima posebno izdašna borovnicama i kupinama, na planini smo zatekli tek nekoliko vrijednih berača. Određenu količinu koju naberu, prodaju otkupljivačima, a jedan dio ostavljaju za sebe i svoju porodicu.

– Žalosno je koliko bogatstva i zdravlja propadne. Ne treba kukati nego zasukati rukave i svojoj porodici obezbijediti sto posto prirodnu i zdravu hranu. Ovo je najbolji način za to – objašnjavaju berači.

Za nekoliko sati branja i uživanja u nepreglednim i bogatim pejzažima, tvrde kako sebi mogu obezbijediti dovoljne količine ovih šimskh plodova do naredne sezone. Od njih prave zdrave i ukusne prirodne sokove, džemove ali ih i zamrzavaju te tokom čitave zime uživaju u njihovim brojnim blagodatima..

Koristi borovnica

Ako već nikada niste bili u branju, ovi razlozi bi vas trebali natjerati na to. Na prvom mjestu, odlazak do neke od bh. planina ne zahtijeva neki prevelik trud niti puno novca. Drugo, ovi šumski plodovi čine čuda za čovjekovo zdravlje, neprskani su, potpuno prirodni bez ijednog traga bilo kakvog zagađenja na sebi. A, u nastavku samo nabrajamo nekoliko njihovih značajki za zdravlje koje pominju nutricionisti i medicinski radnici.

Istraživanja pokazuju da borovnice u sebi sadrže najviše antioksidanata od svih svježih voćki koje su do sada testirane. Antioksidanti pomažu imunom sistemu tako što neutrališu slobodne radikale koji ulaze u tijelo preko pesticida ili dima. Većina antioksidantne moći koju borovnice imaju potiče od pigmenta koji im daje tamno plavu boju. Ovo su samo još neke od njihovih moći:

STIMULIŠU MOZAK: Užina od svježih borovnica može vam pomoći da vam mozak radi snažnije i da razmišljate brže i kreativnije. Jedna studija ukazuje i na to da borovnice usporavaju efekte starenja na memoriju.

GARANTUJU DOBAR VID: Dvije porcije borovnica na dan smanjuju rizik od gubitka vida usljed starenja za čak 38 odsto.

ZDRAVO SRCE: Pet ili više porcija borovnica sedmično smanjuje rizik od srčanog udara, posebno kod žena. Borovnice sadrže visoku dozu komponenata koje pomažu arterijama u diletaciji.

NIŽI ŠEĆER: Borovnice imaju niske glikemijske indekse, pa imaju pozitivan efekat na regulaciju šećera u krvi, pogotovo kod osoba koje već boluju od dijabetesa. Pet porcija borovnica svakoga dana dovest će do značajnog poboljšanja nakon dva mjeseca.

PREVENTIVA PROTIV RAKA: Antocijan koji borovnici daje tamnu boju napada ćlije raka, a može uticati i na smanjenje intenziteta rasta već postojećeg tumora. Dovoljno je
da svakoga dana pojedete parče pite sa borovnicama ili pola šolje ovog bobičastog voća.

POMOĆ BEŠICI: Borovnice, kao i brusnice sadrže komponentu koja pomaže zidu bešike da se izbori sa bakterijama i infekcijama urinarnog trakta.

POMOĆ KOD ZATVORA: Jedna porcija borovnica sadrži oko 4 grama vlakana, što je oko 14 odsto preporučene dnevne doze. Borovnice pomažu hidrataciji crijevnog trakta, što je vrlo bitno za njegovvo normalno funkcionisanje.

ZDRAVLJE KOSTIJU: Borovnice sadrže veliku dozu mangana, koji igra važnu ulogu u razvoju kostiju. Ukoliko vaše dijete voli borovnice, neka ih jede kad god želi jer će tako razviti značajno gušću koštanu masu od svojih vršnjaka.

A kupine?

Nevjerojatne crne bobice za kojima smo najčešće posezali kao djeca, osim osvježavajućeg učinka imaju i veliku moć na naše zdravlje. Obiluju vitaminima i mineralima, vlaknima te antioksidansima vrlo učinkovitima u prevenciji brojnih bolesti. Ovo su još neki od razloga zašto ih morate uvrstiti u ishranu i potruditi se da ih sami uberete:

Kupine su čak deset puta bogatije antioksidansima nego paradajz ili brokula, što ih svrstava u top deset najzdravijih namirnica. Specifičan antioksidans kojeg sadrže – elagitanin, kojeg nema gotovo ni u jednoj drugoj namirnici pokazao se vrlo učinkovitim u borbi protiv raka.

Ove male bobice obiluju polifenolima koji pomažu tijelu u borbi sa slobodnim radikalima te sprječavaju bolesti srca i krvnih žila

Snažna ljubičasta boja kupina potječe od antocijana koji svojom snažnom antioksidativnom aktivnošću blagotvorno djeluje na zdravlje, posebice kardiovaskularnog sistema. Izuzetno je važna njegova uloga u prevenciji malignih bolesti.

Zahvaljujući visokom sadržaju prehrambenih vlakana, kupine značajno pridonose smanjenju rizika od dijabetesa, bolestima probavnog sistema poput divertikuloze, a vrijedan su saveznik pri smanjenju suvišne tjelesne mase.

Sjemenke kupina, osim vlakana sadrže i visoke razine elegične kiseline. Taj snažni antioksidans na različite se načine bori protiv hroničnih bolesti. Istraživanja su pokala kako kuhanje ne uništava elegičnu kiselinu pa stoga džemovi, kompoti dijele ovo blagotvorno svojstvo sa cijelim plodom kupine.

Ovo moćno voće siromašno je kalorijama, ali itekako bogato vitaminima C, E, folnom kiselinom te mineralima kalija, mangana i magnezija.

Šaka kupina osigurava osam grama prehrambenih vlakana, s vodećim pektinom koji blagotvorno djeluje na sniženje razine holesterola.

Zahvaljujući nutritivnom sastavu, kupinama se pripisuje protuupalno, antibakterijsko djelovanje na funkcije krvnih žila.

Kupini pripada vodeće mjesto među bobičastim voćem po razini fitoestrogena, tvari koja ima potencijalnu ulogu u prevenciji karcinoma dojki i cerviksa.

U kupinama se nalazi lutein, najvažnija prirodna tvar za zdravlje ljudskog oka. Smanjuje rizik od degeneracije oka i sprječava razvoj očne mrene. Djeluje kao filter sunčanog svjetla, apsorbirajući opasne UV zrake.

Nakon svega pobrojang, dobro razmislite gdje želite provesti slijedeći slobodan dan.

– Tek kada oboli, čovjek postane svjestan šta znači zdravlje. A, planina je zdravlje. Ovaj zrak ovdje je zdravlje. Ono što planina daje je zdravlje. Grehota ga je ne iskoristiti – smatraju posjetitelji koje smo toga dana zatekli u njedrima Vranice.

(A. H./aura.ba/arhiva magazina Aura)