U ljekovite moći kikirikija (lat. Arachis hypogaea) ne treba sumnjati: ISTINA JE – kikiriki jača spolnu moć i pomaže kod umora!

Kikiriki sadrži vitamine grupe B koji daju sjaj kosi i umirujuće djeluju na nervni sistem, i vitamine grupe E koji stimuliraju funkciju spolnih žlijezda. Kikiriki je koristan kod jake iznemoglosti i teških oboljenja. Mnogi su stanovnici Indonezije uvjereni kako nema boljeg sredstva protiv umora od “tempe” – presovanih kolutića kikirikija preprženih u vrućem ulju…

Iako bi ga mnogi svrstali u orašaste plodove, botanički kikiriki pripada porodici mahunarki, zajedno s graškom, lećom, grahom i drugima. Kod kikirikija je posebno zanimljivo to da se cvjetovi biljke razvijaju iznad zemlje, a zatim se zbog svoje težine savijaju prema zemlji i ulaze unutar nje, gdje se razvijaju i sazrijevaju mahune kikirikija.

Kikiriki se koristi na razne načine. Mi ga najčešće grickamo, ali on se koristi u industriji, i to za spravljanje sapuna, deterdženata, krema, šampona, sjaja za cipele, brašna, ali i lijekova. Njegova ljekovita svojstva su manje poznata širim masama. Uglavnom se zna da jača potenciju, ali kikiriki može i mnogo više.

Historija kikirikija

Smatra se da kikiriki potječe iz Južne Amerike. Među najstarije poznate predmete koji svjedoče o tome da čovjek odavno cijeni kikiriki, ubraja se jedna vaza iz pretkolumbovskog razdoblja koja je pronađena u Peruu. Vaza ima oblik kikirikija i ukrašena je šarama koje podsjećaju na kikiriki.

Španjolski istraživači, koji su prvi naišli na kikiriki u Južnoj Americi, na povratku su ga donijeli u Evropu. Odatle se raširio i na druge kontinente. Do početka 19. stoljeća već se započelo s komercijalnim uzgojem kikirikija u američkoj državi Južna Karolina.

George Washington Carver, jedan od prvih američkih poljoprivrednih hemičara, 1903. godine je počeo proučavati biljku od koje se dobiva kikiriki i istraživati na koje se sve načine ona može upotrijebiti. S vremenom je dobio više od 300 proizvoda, među ostalim i razna pića, kozmetičke preparate, boje, lijekove, sapun, sredstvo za uništavanje insekata i štamparsku boju.

Sirov, pržen, slan, neslan – uvijek ljekovit

Nutricionistički gledano, kikiriki je veoma vrijedan plod, bogat bjelančevinama, biljnim vlaknima, različitim mineralima i vitaminima (niacinom, tiaminom, vitaminom E i vitaminom K). Može se jesti sirov i pržen, slan i neslan, te se od njega mogu proizvesti poznati kikiriki maslac i ulje.

On sadrži vitamine grupe B koji daju sjaj kosi i umirujuće djeluju na nervni sistem, i vitamine grupe E koji stimuliraju funkciju spolnih žlijezda. Ljekovite i hranjive osobine kikirikija blagotvorno, utječu na spolnu potenciju, ali poboljšavaju pamćenje, pažnju i sluh. Koristan je kod jake iznemoglosti i teških oboljenja. Mnogi su stanovnici Indonezije uvjereni kako nema boljeg sredstva protiv umora od “tempe” – presovanih kolutića kikirikija preprženih u vrućem ulju.

Kikiriki i njegovo ulje predstavljaju efikasno sredstvo za izlučivanje žuči. Zahvaljujući tome što sadrži kalija 30 puta više nego natrija, kikiriki ima i dehidrativna svojstva. Tzv. biljno mlijeko od kikirikija dobro je sredstvo u liječenju nekih vrsta čireva i želučanih bolesti, dvanaestopalačnog crijeva i gastritisa.

Istraživači s univerziteta u švedskom gradu Lincepingu otkrili su da bi aminokiselina agrinin, koje u izobilju ima u kikirikiju, mogla biti korisna u liječnju tuberkuloze. Najvažnije medicinske studije koje su provedene na temu prehrane kao temelja prevencije protiv srčanih bolesti, ukazale su pak da konzumacija kikirikija može smanijti rizik od nastanka bolesti srca i krvnih žila te smanjiti rizik od razvoja dijabetesa tipa II.

RECEPTI

Kolač za dijabetičare

Uzeti10 supenih kašika mljevenog preprženog NESLANOG kikirikija, 10 supenih kašika mljevenog preprženog suncokreta, 5 jaja, 300 g grabancijaš sira, 1 prašak za pecivo, 3 supene kašike brašna, 1 kafena šoljica ulja. Sve sastojke promiješati i staviti peći u pećnicu ugrijanu na 200 stepeni, 10 minuta. Nakon toga, ostaviti još 10 min na 180 stepeni. Ukoliko želite slatki kolač, u tijesto dodajte 1 kafenu kašiku tekućeg dijetetskog sladila. Tada ne stavljate grabancijaš sir, nego samo po tijestu razbacate u hrpicama dijetalni pekmez od naranče.

Protiv suhog kašlja

Kod dugogotrajnog suhog kašlja kod djece, propržiti kikiriki, te uzimati nekoliko puta na dan uz kuhanu rižu.

Blagotvorni kikiriki puter

Uzeti 100 g pečenog (prženog) slanog kikirikija (najobičniji slani koji koristite za grickanje) i 1 supenu kašiku ulja od kikirikija ili suncokreta. Po želji možete još da dodate i pola čajne kašičice soli i jednu supenu kašiku meda. Sve ubacite u stick blender (ili mikser) i sameljite dok ne dobijete glatku masu.

Ako volite “crunchy”, odnosno hrskavu varijantu, onda odvojite jednu manju količinu sitno samljevenog kikirikija sa strane, i nakon što dobijete kompaktnu i jednoličnu masu, ubacite komadiće i samo malo izmiksajte. Preporučeno čuvati u staklenoj tegli.

Kikiriki i debljina

Iako kikiriki ima visoke kalorijske vrijednosti, ipak je dijetalan. Naime, kikiriki spada u namirnice s niskim glikemičkim indeksom, što znači da se sporo razgrađuje, te dugo pruža osjećaj sitosti. Zbog svih zdravstvenih dobrobiti ove namirnice, preporuka liječnika je njeno uvođenje u svakodnevnu prehranu, a jedan od najjednostavnijih načina je zamjena visokokaloričnog maslaca ili sirnog namaza s kikiriki maslacem.

UPOZORENJE!

Jedite samo plodove koji su svježi, tj. koji nisu užegli. Na zastarjelim plodovima razvijaju se mikroorganizmi koji u sebi sadrže kancerogeni otrov aflatoksin!

Kod hipotireoze treba izbjegavati kikiriki, jer može nepovoljno utjecati na rad štitnjače.

Ljudi sa nultom krvnom grupom, trebali bi, također, izbjegavati kikiriki i proizvode od kikirikija.

 

(aura.ba)