U kineskim morima se pojavio novi Bermudski trougao koji je već “progutao” 85 brodova!

Novi Bermudski trougao se otvorio u Kini nakon što je 85 teretnih i putničkih brodova nestalo prošle godine

Misterija koja okružuje nestanak teretnih i putničkih brodova u azijskim vodama brine stručnjake u regionu.

Neki strahuju da će ova problematična zona postati mjesto gde brodovi nestaju, često bez traga, nakon što se šest od 10 najvećih gubitaka dogodilo u blizini azijskih zemalja.

Prema izvještaju kompanije za osiguranje, Allianz subsidiary Global Corporate & Specialty, vode oko južne Kine, Indokine, Indonezije i Filipina su bile mjesto jedne četvrtine svih gubitaka.

Stručnjaci kažu da je glavni uzrok nesreća bilo loše održavanje brodova ili preopterećenje, na primjer, putničkih trajekata.

Loše vrijeme, naročito jaka oluja, takođe su odigrali ulogu u rasprostranjenim gubicima.

A nedostatak sigurnosnih standarda, zajedno sa nedostatkom sprovođenja pravila, su bili glavni problemi, posebno u Aziji.

U izvještaju se pokazalo da su najgore posljedice bile 2016. godine, uključujući T. S. Taipei koji je pukao na dva dijela pre nego što se napunio vodom kroz pukotinu na vratima broda.

Kapetan se borio sa uzburkanim morem, ali nije mogao da dostigne najbližu luku da spasi brod.

U međuvremenu, “New Mykonos,“ brod od 81.000 tona, nasukao se na Madagaskaru u februaru.

Potonuo je nakon 10 nedjelja i to je bio gubitak najvećeg broda u protekih godinu dana.

Volker Dirks, šef osiguranja brodova u Allianz, kaže: “Činjenica da brodovi postaju sve veći i veći stvara veće rizike za ukrcavanje i za nas kao osiguravajuće društvo.“

Kompanija za osiguranje je prijavila da je jedan od glavnih problema to da se brodske kompanje sužavaju kako bi uštedjeli novac, i često regrutuju posadu sa niskim kvalifikacijama i iskustvom.

Brodske kompanije takođe pokušavaju da zadrže niske troškove proširujući intervale održavanja do najdužih dozvoljenih rokova.