U kilogramu meda ima oko 3000 kalorija. Sadržaj desetak vitamina daje medu posebnu vrijednost.
- Vitamin B1 reguliše promet ugljenih hidrta, izbacuje mokrećnu kiselinu, jača nervni sistem, a pomaže kod redovnog naprezanja želudčano-crijevnog kanala;
- Vitamin B2 (roboflovin) sprečava pojavu alergijskih tegoba, a učestvuje i u prometu ugljenih hidrata;
- Vitamin B3 (pantotenska kiselina) važan za redovnu izgradnju kože, kose i trepavica;
- Vitamin B5 pomaže kod periferne cirkulacije krvi, procesa oksidacije u organizmu, reguliše izmjenu ugljenih hidrata i utiče na funkciju kože;
- Vitamin B6 (piridoksin-edermin) sprečava kožna oboljenja, liječi neuralgije i neke bolesti centralnog nervnog sistema, slabost mišića, oduzetnost;
- Vitamin B9 (folna kiselina) ima zadaću da održavaa redovan normalan broj crvenih krvnih zrnaca (eritrocita) i ravnotežu hemoglobina u krvi, a liječi i anemiju (malokrvnost)
- Vitamin K (antihemoralgični) vrši koagulaciju (zgrušavanje) krvi, zaustavlja krvarenje, jača kosti, mišiće, zube, krvne sudove, reguliše propustljivost kapilara i jača rast;
- VitaminC (askorbinska kiselina) jača otposrnost organizma prema zaraznim bolestima, normalizuje rad tkiva, obnavlja oksidacione procese u organizmu;
- Karotin (provitamin A) naziva se akserofil, utiče na rast, sprečava oboljenje rožnjače i pojavi noćnog ( kokošijeg) sljepila, štiti i izgrađuje kožu, jača organizam protiv raznih zaraza;
- Vitamin E (tokoferol) fiziološki djeluje na mnoge funkcije u organizmu.
U medu se nalazi i dvadesetak elemenata, među kojima su: aluminijum, bor, željezo, jod, kalijum, kalcijum, silicijum, litijum, magnezijum, mangan, bakar, natrijum, olovo, sumpor, titan, hlor, fosfor, hrom i cink (Velagić, 2004).