U jednoj od najstarijih bosanskih kuća u selu Nepeke kod Velike Kladuše: Zemljana peć stara 100 godina svjedok starog, dobrog vremena

Ne zna se šta je starije, kuća ili ova furuna kako je još ovdje nazivamo- veli nana Aziza Karajić

 

U pitomom selu Nepeke, koje se ugnijezdilo nadomak Velike Kladuše, u jednoj od najstarijih krajiških kuća nalazi se zemljana peć stara preko stotinu godina. Peć za grijanje i kuhanje ručka pripada vlasnici kuće, nani Azizi Karajić, koja kaže:

– Ne zna se šta je starije, kuća ili ova furuna kako je još ovdje nazivamo. Kolike su mi godine, ali ne pamtim ni ja kada je kuća sagrađena i kada je u furuni prva vatra naložena.

Nekad i sad

Susretljiva i dobročudna nana veli kako je pod krovom ove kuće odgojila desetero djece koja danas žive i rade po bijelom svijetu. Rado se prisjeća vremena kada je u zemljanim loncima spravljala ručkove za ukućane i musafire. Blagim glasom kazuje:

– Bila su to dobra, stara vremena. Bezbeli, bilo je i teških godina, ali nije se srkletilo i bolovalo kao danas. Radilo se puno i bilo se zdravo, a ova furuna kao i drugo staro pokućstvo podsjećaju me na to vrijeme. U svakom ćošku ima nešto što me podsjeća na nekadašnji vakat kad se u ovoj kući odvijao miran i rahatli život, jer tamo gdje je porodična sloga život može biti samo plaho lijep.

Muzejski dragulj

Nana Aziza se ne sjeća kada je zadnji put “podložila vatru” u furuni, ali je brižno čuva i održava kao nešto najdragocjenije u kući.

– Svake godine obnavljam glinu i produžavam joj vijek trajnosti – s ponosom ističe domaćica i nastavlja besjedu:

– Za ovu moju peć zanimaju se i insani iz muzeja, vele da im treba ovakva muzejska vrijednost. Traže je, ali je ne dam iz kuće ni za kakve pare, jer na nju sam navikla k’o na najdražeg insana. Kažem im: „Dođite, gledajte je, ali je ne nosite odavde“!

 

Dokumentarni film

Zahvaljujući Cazinjaninu Hasanu Keranoviću, ljubitelju starina i etno blaga, koji je skrenuo pažnju na staru Azizinu kuću i zemljanu peć, nedavno je ekipa RTV Unsko-sanskog kantona snimila dokumentarni film „Krajiška ženidba“. Keranović reče:

– Ovaj ambijent je dušu dao za film koji prezentuje tradicionalne običaje i nacionalno blago ovih krajeva.

Mustafa SMAJLOVIĆ/aura.ba