U JAPANU SU VEĆ ROBOTI INSTRUKTURI PLESA

Tokom testiranja sa osobama koje nikada ranije nisu plesale valcer pet od šest ih je napredovalo.

Gornji dio tijela kreće se poput ljudskog plesača, ali donja polovina je na točkovima, što mu omogućava da se glatko kreće po plesnom podijumu. Robot koristi lasere i senzore sile kako bi pratio pokrete partnera i daje svoje reakcije i uputstva u stvarnom vremenu na ekranu, kako bi podsticao učenike i ukazao im na greške. Kako njegov učenik napreduje, robot postupno smanjuje silu koju koristi da ga vodi, pa tako čovjek sve manje zavisi od njegovog vođenja.

Tokom testiranja sa osobama koje nikada ranije nisu plesale valcer pet od šest ih je napredovalo. S drugom grupom robot nije bio programiran da se prilagođava napretku učenika pa je samo dvoje od šest pokazalo napredak. Predvodnik istraživanja Diego Felipe Paez Granados rekao je kako omogućavanje robotima da uče ljude kroz fizičku interakciju može da ima primjene koje sežu daleko iznad plesa.

– Postoje posebne vještine i sportovi za koje ne mogu svi da priušte trenere – rekao je Paez Grandos. – Ako imate sistem koji je dovoljno dobar da podučava poput profesionalca, onda bi mogao da ima ogromno tržište.

Etjen Burde radi na interakciji čovjeka i mašine na Imperijalnom koledžu u Londonu dodao je kako se takav pristup koristi i u zdravstvenoj rehabilitaciji. Rekao je i da bi razumijevanje fizičke interakcije između ljudi i mašina moglo da bude važno za primjene poput kontrola između vozača i samovozećih automobila.