U Finskoj najviše samoubistava u jesen, u Mađarskoj ljeti, u Indiji u aprilu i maju…

 Naučnici su objavili studiju prema kojoj se od kasne večere ne deblja ništa više nego od ranije večere. Prema tome, narodno mišljenje prema kojem se navečer zbog usporavanja metabolizma brže deblja, ne odgovara istini. Kao i mnoga druga općeprihvaćena mišljenja…

U božićnom izdanju stručnog časopisa ‘British Medical Journal’, naučnici sa Univerziteta Indiana u Indianapolisu su razotkrili neistinitost nekih općeprihvaćenih mišljenja među ljudima u koje spada i navodno ubrzano debljanje zbog kasne večere.

Naime, prema mišljenju naučnika, nijedna studija nikada nije dokazala istinitost ove tvrdnje. Oni smatraju da usporen metabolizam kao argument ne vrijedi. Jedini razlog debljanja su ponovo kalorije zbog čega ranija večera u smislu debljanja nije ništa bolja od kasnije večere. Ako se osoba zbog večere deblja, onda samo zato jer je u organizam unijela preveliku količinu kalorija i ovu činjenicu ne ublažava vrijeme večere.

Sljedeća općeprihvaćena tvrdnja koju su naučnici opovrgli jeste mišljenje da je biljka poznata kao Božićna zvijezda (Euphorbia pulcherrima) otrovna. Činjenica jeste da i više pokusa sa miševima i štakorima nisu uspjeli dokazati da je ova biljka otrovna niti je poznat ijedan slučaj u kojem se čovjek otrovao ovom biljkom.

I općeprihvaćena tvrdnja, da je broj saumoubojstava povećan za vrijeme božićnih praznika, ne odgovara istini. Naučnici smatraju da se broj samoubojstava, zabilježenih za vrijeme Božića ne mogu povezati direktno sa Božićem. Naime, u većini slučajeva je za to odgovoran hladan i mračan zimski period. Tome u prilog idu američke i irske studije rađene na tu temu koje nisu uspjele povezati praznike sa samoubojstvima. Čak se u nekim zemljama svake godine najveći broj samoubojstava zabilježava u toplije vrijeme godine. Tako je najveći broj samoubojstava obilježen u Finskoj u jesen, u Mađarskoj u ljeto, u Indiji u aprilu i maju.

Naučnici su razotkrili još jednu varku, koja mnogima neće ići u prilog. Naime, naučnici tvrde da ne postoji lijek protiv mamurluka. U narodu postoje omiljene stvari i recepti koji navodno pomažu protiv mamurluka. Tu između ostalog spadaju i kiseli krastavci i aspirin protiv glavobolje. Naučnici tvrde da nijedna od stvari koje se smatraju djelotvornima, ustvari ne djeluje. Mnogobrojne studije na upravo tu temu nisu uspjele dokazati efikasnost nijednog proizvoda koji se konzumira u svrhu umanjivanja mamurluka. Jedini savjet koji su oni dali jeste unošenje manje količine alkohola.

 

Komentari

komentara

error: Content is protected !!